Държавата не знае кога ще има Акт 16 за АМ "Струма", трагичната катастрофа не е била с висока скорост (ВИДЕО)

7423
Държавата не знае кога ще има Акт 16 за АМ "Струма", трагичната катастрофа не е била с висока скорост (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com

Не е ясно кога ще има Акт 16 за АМ "Струма". Това се разбра от отговора на министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова на въпрос на Actualno.com кога ще бъде издаден такъв. Тя посочи, че с такова закъснение това е доста трудна задача.

Причината да няма Акт 16 е, че не са извършени отчуждителни процедури, отчете Комитова пред медиите.

Тя представи резултатите от възложената от нея проверка на пътния участък Драгичево – Долна Диканя, в който стана трагичната катастрофата с автобус от Република Северна Македония.

Македонски журналист: Трагедията на "Струма" вече се политизира

Трагедията на "Струма" вече започна да се политизира в Република Северна Македония. Въпреки че продължава да се търси отговорност от ин...

Министър Комитова възложи проверката на участъка след като бяха открити проблеми в инфраструктурата на пътя, които биха могли да са допринесли за фаталния инцидент, при който загинаха 45 души.

Проблеми с маркировката, която не е довършена, както и с мантинелите, които не са подменени, според новите изисквания, са някои от регистрираните проблеми, както и по-високата позволена скорост на път, който не отговаря на нея.

Историята на този път започва от 2002 г, с одобрен технически проект и разрешение за строеж. През 2006 г. има допълнително разрешение за строеж на пътни възли. АКТ 15 е издаден през 2007 г. и се води скоростен път с разрешена скорост 90 км/ч. Незнайно защо, през 2013 г. скоростта е увеличена на 120 км/ч.

До ден днешен пътят няма АКТ 16, защото не са приключили отчуждителни процедури, обясни министър Комитова. През 2012 г МС обявява участъкът Даскалово - Долна Диканя за национален обект и АПИ подписва нов договор за "Пътинвест инженеринг". Именно тези планове са едни от бавените процеси при изграждането на пътна инфраструктура, обясни още министърът.

Има ли Акт 16 участъкът на АМ "Струма", където стана автобусната катастрофа с десетки жертви?

Има или няма Акт 16 за участъка от АМ "Струма", където катастрофира и се подпали автобус, като в трагедията загинаха десетки хора? Ако ...

Като грапавост пътната настилка е добра, в доста добро състояние. Относно маркировката - тя е възложена чрез ин хаус процедура на две фирми с един и същ собственик.

Към датата на катастрофата има изпълнена само осевата линия, има около 6-месечно забавяне на изпълнение на маркировката. Мантинелата наречена "рибена опашка" е поставена през 2007 г и тогава отговаря на нормите. Към 2021 г. обаче има нови норми, обясни още Комитова.

Очевидно, катастрофата не е била с голяма скорост, но е възникнал пожар. Имаме много странно събитие - пожар, който според мен е основната причина за жертвите. Нямаме обяснение как точно е изгорял този автобус, допълни тя.

Това, което МРРБ може да направи като краткосрочни мерки, е да подмени маркировката и да намали максимално допустимата скорост на 90 км/ч, смята министър Комитова.

Де юре, този проект нито е проектиран за скоростен път, нито за автомагистрала, обясни зам.-министърът Иван Шишков.

Комитова: Започваме проверка на трагичния участък по "Струма"

„Това, което видях, е наистина потресаващо. Не мога да кажа какво е състоянието на пътя. Трябва да се отиде на място, където да с...

Стандартите на строителство се променят много често, обясни министър Комитова. Тя даде пример със старите сгради, които не отговарят на новите стандарти за земетръс, което не означава, че трябва да бъдат съборени. Тази злощастна мантитенела е стара и отговаря на нормите, въведени през 2021 г, допълни Комитова.

Арх. Влади Калинов отговори за това какви са мотивите за вдигането на скоростта от 90 на 120 км/ч. Тя е увеличена само на базата на промяна на маркировката и знаците.

Това, което нас ни притеснява, че още в самия проект напречните виражи на пътя са малко над 4%, което означава че скоростта трябва да е 90 км, обясни архитектът. При по-висока скорост превозните средства се отклоняват вляво, а в случая с катастрофата, автобусът е тръгнал надясно, което е предпоставка да се предполага, че той се е движел с ниска скорост, смята арх. Калинов.

Въпросът с т.нар. рибешки опашки е решен с промяна на нормите. Има забрана да се прилагат през 2021 г., което означава, че всички реконструкции, които ще се правят, трябва да бъдат съобразени с нормите, допълни той.

Промяната в мантинелите само на тази кратка отсечка би струвала около 30 млн. лв.

Прокуратурата: Трагедията на АМ "Струма" не е терористичен акт, вероятно причината е човешка грешка

"Проучена е и версията за терористичен акт за трагедията на АМ "Струма", но след внимателна проверка, е отхвърлена тази възможност." Т...

Една от спешните мерки на МРРБ е скоростта да се увеличи на 90 км/ч до приключването на детайлния анализ и тогава да се определи максимално допустимата скорост. Второ - поставяне на светлоотразители на всеки 10-12 м в самата мантинела.

Средносрочни мерки - подмяна на опасните мантинели но само в срещупосочното движение, изготвяне на финансова обосновка за извършване на необходимите работи по обезпечаване на пътната обстановка, допълни арх. Калинов.

Ние бяхме изненадани, че този път няма АКТ 16, призна зам.-министър Шишков. От тук нататък започваме първо и най-интензивно да можем да инициираме завършването на процедурите и Подробните устройствени планове, допълни той.

Максимално бързо ще искаме да приключим всички процедури и да въведем този път в експлоатация, но не очаквайте, че това ще бъде автомагистрала, подчерта той. Този път не е проектиран никога да бъде автомагистрала и не отговаря на изискванията.

За да се поддържа скорост на един път, не е достатъчно само той да е широк. Има норми и при превишаването им се счита, че това не може да бъде магистрала. Аз също като вас години наред съм се заблуждавала, че това е магистрала, защото виждам един широк път, път като слънце, заяви Комитова. Има обаче изисквания, които не се виждат с просто око и те не отговарят, това е, допълни тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Признание от СЕМ: Не можем да контролираме рекламата на хазарт ефективно

Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com