Държавата отказа да отговори защо 3 години е спала за крана във "Винпром Карнобат"

7815
Държавата отказа да отговори защо 3 години е спала за крана във "Винпром Карнобат"
Снимка: БГНЕС

Директорът на Митница-Бургас Валери Стефанов отказа на няколко пъти да отговори на въпрос защо контролните органи над 3 години са бездействали за монтиран кран, чрез който от "Винпром Карнобат" може да се източва етилов алкохол, без да бъде измерен, като по този начин се избягва плащане на акциз.

Това стана в ефира на Нова телевизия, след като съдът в Карнобат реши една от трите затворени фабрики – "Винпром Карнобат", да възобнови работа снощи, а другите две – фабриката за спиртни напитки в Церковски и заводът за бутилиране във Венец, да бъдат отворени днес вечерта.

Съдът постанови: Складовете в Карнобат отварят до 24 часа

Бургаският административен съд реши един от запечатаните складове в Карнобат да бъде отворен, а другите два след 24 часа, предаде корес...

Решението на съда дойде само няколко часа, след като от Агенция "Митници" поискаха срокът, в който заводите от "Винпром Карнобат" са затворени, да бъде удължен с 60 дни заради открити сериозни нарушения. На извънреден брифинг в неделя зам.-директорът на агенцията Юлиян Мирков обясни, че при проверката на данъчен склад е констатирано наличие на крана за източване.

Административният директор на предприятието Йовко Йовков категорично отрече твърдението на митничарите, че през въпросния кран е изтичал нелегален алкохол.

"Този кран се използва при извършване на годишна профилактика на съоръженията", обясни Йовков и допълни, че той е монтиран преди няколко години. Планът за това как да изглежда заводът, е одобрен от Агенция "Митници" и въз основа на него е бил издаден лиценз за работа на данъчния склад – през 2011 г. От митничарите зависело дали той ще бъде пломбиран или не.

На съвсем друго мнение обаче беше Валери Стефанов. Според него кранът не е съществувал и не е давано разрешение за неговото монтиране. "Защо е открит сега, а не преди години, е друг въпрос. Никой не си е затварял очите. Сега е моментът, когато е констатирано нарушението", категоричен беше той.

Митниците: Множество са нарушенията във "Винпром Карнобат"

Агенция "Митници" иска удължаване на срока на затворените предприятия. Това стана ясно от думите на заместник-директора на митниците Юл...

Припомняме, че Валери Стефанов беше уволнен през 2013 година заради образувано досъдебно производство за манипулиране на данни и извеждане на акцизни стоки от Нефтопристанище "Росенец". През 2015 година обаче Върховният административен съд (ВАС) обяви заповедта му за уволнение от 19 април 2013 година за незаконносъобразна.

Председателят на ресорната парламентарната комисия Емил Димитров - Ревизоро от своя страна заяви, че ще се проведе следствен експеримент, който ще покаже дали през крана може да тече алкохол. "Ако се окаже, че е така, количеството течност може да пълни по един камион на час", коментира той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com