Държавата проверява евентуален бежански натиск по границата с Турция

3754
Държавата проверява евентуален бежански натиск по границата с Турция
Снимка: БГНЕС

Българските институции проверяват информацията, излязла в няколко турски телевизии, че сирийски бежанци се отправят към границите на Република Турция с България и Гърция.

Потърсихме за повече подробности пресцентъра на Гранична полиция, откъдето ни обясниха, че текат проверки.

Гърция затегна контрола по границата си с Турция

Гърция засили граничните патрули, след като Турция заяви, че вече няма да пречи на бежанците да отидат в Европа, заявиха официални пред...

Междувременно на извънредното заседание на Министерски съвет по темата с коронавируса, премиерът Бойко Борисов поясни, че има действително струпване в Одрин на мигранти и затова българската държава е дислоциирала жандармерия по границата ни и взима мерки във връзка със ситуацията. Освен това Борисов ще разговаря по линия на НАТО с президента на Турция Реджеп Ердоган и с външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу.

Припомняме, че по-рано кореспондентът на Actualno.com информира за различни съобщения в турските телевизии CNN Turk, A Haber, Haber Turk, Kanalturk и TGRT, че сирийски бежанци са тръгнали към граничния с България и Гърция Одрин. Сирийските граждани пристигат в града с автобуси и таксита от Истанбул, след което се насочват към граничните пунктове с Гърция и България. Турските медии последно съобщиха за група от 100 сирийски бежанци, които са пристигнали на граничния пункт с България "Капъкуле". Една група от около 200 сирийски бежанци, се е върнала, защото разбрала, че всъщност ще влезе към в ЕС не през Гърция, а през България.

Actualno.com изпрати запитване до Българското външно министерство дали по линия на сътрудничеството на ЕС с Турция, София е информирана за евентуално по-голямо струпване на бежанци по границата с България. От МВнР бяха лаконични, че контролът по границите е в правомощията на Вътрешното ведомство.

Междувременно Гърция вече затяга контрола по границата си с Турция.

200 сирийски бежанци се върнали от границата с България, защото искали в Гърция

Група от около 200 сирийски бежанци, която се отзова на границата ни с Турция с цел да тръгне към Европа, се е върнала, защото разбрала...

Контекст

След като 33 турски войници загинаха при въздушни удари от страна на сирийската армия в Идлиб, турските власти решиха да не спират сирийските бежанци, които се стремят да влязат в Европа по море или по суша.

През септември 2018 година Турция и Русия се договориха да превърнат Идлиб в зона за деескалация, в която изрично са забранени актовете на агресия. Но повече от 1300 цивилни са били убити при нападения от режима и руските сили в зоната на деескалация, след като прекратяването на огъня продължава да се нарушава.

Русия снощи обяви, че Турция не спазва договорката. Турската полиция, бреговата охрана и граничните пунктове са били инструктирани да не спират потока от сирийски бежанци, насочващи се към Гърция и България, става ясно от информации на агенциите Reuters и ТАСС.

Следим темата в развитие. Повече подробности може да прочетете в този материал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com