Държавата с нови мерки за бежанците от Украйна. Какво предстои?

14251
Държавата с нови мерки за бежанците от Украйна. Какво предстои?
Снимка: БГНЕС

До 31 май - датата, на която украинските бежанци у нас трябва да напуснат местата, в които бяха настанени, остават броени дни. По решение на държавните власти в края на месеца свършва държавната програма, по която хотели и къщи за гости настаняваха бягащи от войната, а в замяна получаваха компенсации от 40 лева на ден за всеки бежанец.

"Мярката за настаняване в хотелите на бежанците от Украйна, обявена до 31 май, няма да бъде продължена", съобщи председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева и добави, че приоритет ще е тяхната интеграция в приемащото общество.

Хотелиери искат 100% доплащане от украинските бежанци за подслон след 31 май

С приближаването на 31 май неразбориите за настанените в морските хотели украинци се увеличават. Сред най-новите е доплащането, което с...

Какво предстои за бежанците у нас и защо голяма част от тях вече избраха да се върнат в Украйна, където има война, вместо да останат тук?

Според официалната статистика от украинците, дошли у нас след като войната започна, около 95 000 все още са в страната. Около 63 000 от тях досега бяха настанени в хотели и къщи за гости.

Малко след като стана ясно, че програмата няма да продължи, в началото на май правителството съобщи, че планира от 1 юни да премести хората в държавни бази. Оказа се обаче, че местата в тях не могат да приемат всички, които напускат хотелите. Това доведе до ново предложение на кабинета Петков за нови компенсации за хотелиерите - 15 лева на ден на човек за храна и нощувка и друг вариант - 10 лева на ден, но без изхранване.

Втората фаза на държавната помощ за украински бежанци ще продължи отново три месеца, както първата, при която се отпускаха 40 лева. Парите няма да бъдат давани на бежанците, а на бизнеса, както до сега.

Мариана Тошева: Достигнахме пика на украинските бежанци

Общо 297 хиляди украински граждани са влезли в България, около 100 хиляди души все още са на българска територия - това съобщи пред БНТ...

Всеобщо недоволство

Планът не се хареса нито на собствениците на хотели, нито на бежанците. Бизнесът се оплака, че такава сума е прекалено малка, за да покрие разходите им, а украинските граждани обясниха, че ако се налага да плащат за храната си, това би било непосилно за тях, защото в момента не работят и нямат никакви доходи.

Опциите пред тях не са много - ако приемат помощта те няма да имат право да избират град или конкретно място за настаняване. Стана ясно, че ще бъдат осигурени за преместването им безплатни автобуси. Определени предимства ще имат бременните жени и хората с хронични заболявания. Освен това държавата ще съобрази настаняването по места с това дали член на семейството не започнал някъде работа.

От 16 май влезе в действие дигитално приложение с въпроси към бежанците, а отговорите ще дадат ориентир за тези, които са си намерили работа, какви са възможностите на съответното населено място да бъдат настанени. 70% желаят да започнат работа веднага, 17% биха започнали в период от 1 до 6 месеца. Над 60% са хората с висше образование, около 30% са хора със средно специално образование.

Какво се случва по курортите?

Украинските бежанци в Полша скоро може да се превърнат в проблем с измерение глад и бездомност

Рекорден брой бежанци пристигнаха в Полша след началото на конфликта в Украйна. Много поляци ги взеха под покрива си, но сега "самаряни...

В к.к. "Албена" всички хотели, които и в момента подслоняват хора с временна закрила, са готови да продължат участието си и при новите условия. В комплекса са настанени над 1500 души, като немалък процент от тях ще бъдат наети за сезонна работа. Хотелиерите обмислят и обособяването на детски центрове за деца от 3 до 6г. Подобна е ситуацията и в други морски курорти. Ръководителят на Оперативната координационна група и председател на ДАБ посети заедно с екипа анкетьори над 50 хотела до момента, в които са настанени над 10000 души. На място анкетьорите деконстрират на украинските граждани как да попълнят своите анкети и да подадат своите данни.

Преди дни 600 украински бежанци бяха преместени днес от един хотел в Слънчев бряг в друг. Това обаче е само временна мярка. Собственикът на хотела, от който семействата си тръгват, обясни, че може да ги приюти само до 31 май, защото няма да се възползва от удължаването на програмата за подпомагане.

 "600 човека напускат хотела, аз съм ги организирал. Направил съм това, което не беше моя работа", коментира Венелин Ташев. Той се обърна към управляващите с думите: "Не искаме да ни слушат, искаме да ни чуват. Искаме да помогнем на държавата". По думите на хотелиери в Слънчев бряг - сумата от 15 лева е твърде малка и от нея ще се възползват предимно хотели с ниска категория в Албена и Кранево.

В Радва управител на летен лагер разказа, че очакват ученици от 24 юни и затова бежанците ще трябва да напуснат обекта.

Не става ясно точно как те ще научават къде трябва да бъдат преместени. Най-вероятно това ще се случва по мейл до рецепцията на мястото, на което са настанени. Публичен списък на държавните бази, в която ще се настаняват също не е известен към този момент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com