Държавата ще взима близо 2 млн. лв. от наемателите на „Слънчев бряг – север“ и „Несебър – юг“

1231
Държавата ще взима близо 2 млн. лв. от наемателите на „Слънчев бряг – север“ и „Несебър – юг“
Снимка: БГНЕС

Близо 2 млн. лв. годишно ще получава държавата от новите наметели на плажовете на „Слънчев бряг – север“ и „Несебър – юг“. Това стана ясно от приключилите процедури за определяне на наематели на плажните ивици.

Сумата нараства общо с около 950 хил. лв. в сравнение с получаваните концесионни възнаграждения за ивиците до този момент. Това са и първите процедури за отдаване под наем с изискване за предлагане на цена за 1 бр. чадър и 1 бр. шезлонг на етап на кандидатстване от фирмите.

10 рекламни клипа ще популяризират туристически дестинации в България

Десет рекламни видео клипа ще популяризират българските ЕДЕН дестинации. Те са изработени с европейско финансиране по проект „Ком...

Процедурите за отдаване под наем целят гарантиране безпроблемното протичане на летен сезон 2017 г., съобщиха от Министерството на туризма. Съгласно сега действащия Закон за устройството на Черноморското крайбрежие до 31 март министърът на туризма трябва да издаде заповед за обявяване на неохраняемите плажове, за да имат достатъчно време областните управители и кметовете на общини да обезпечат почистването и плажното спасяване на посещаваните плажове, останали без стопанин. Към този момент са приключили четири процедури за отдаване под наем на морски плажове.

Избраният наемател на морски плаж „Слънчев бряг-север“ ще заплаща годишно на държавата 1 650 000 лв. с ДДС. За сравнение, размерът на годишно концесионно плащане по прекратената концесия за морския плаж за 2016 г. е било в размер на 902 761, 10 лв. с ДДС. Фирмата, която ще го стопанисва през следващите 5 години е „Булимпекс“ АД. Предложената цена за 1 бр. чадър e в размер на 8 лв., същата цена е и за 1 бр. шезлонг. До сега на този плаж те са се отдавали срещу 10 лв. за 1 бр.

Конкурсът за отдаване под наем на морски плаж „Несебър-юг“ е спечелен от „Ауто Фактор“ ЕООД. Фирмата е предложила да заплати 432 000 лв. с включен ДДС годишен наем на държавата. Предложена е и единична цена за плажните принадлежности, като тя ще е също по 8 лв. на чадър и шезлонг. Толкова ще плащат и на морски плаж „Дюни“. Единствено на „Младост ММЦ“, чиито нов наемател е „Приморско клуб“ ЕАД, ще се заплаща по 5 лв. за чадър и 5 лв. за шезлонг.

Процедурите за отдаване под наем на морските плажове „Слънчев бряг-север“ и „Несебър юг“ са проведени под условие. Новите наематели на плажните ивици ще започнат стопанисването им, след като държавата ги изземе от вече бившите им концесионери, които към момента отказват да предадат изключителна държавна собственост доброволно.

Ангелкова: Плажовете, които не са на концесия, трябва да са свободни за всички

Плажовете, които не са отдадени на концесия или наети, трябва да са свободни за всички. На тях не може да се поставя плажна инфраструкт...

Морските плажове се отдават под наем за 5 години, като всички наематели се ангажират да предоставят плажните принадлежности на посочените от тях цени с включен ДДС за целия срок на договора. Ще бъде извършван системен контрол от Министерството на туризма, като договорите им могат да бъдат прекратени при констатирани нарушения.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Времето утре - 18 април 2024 г.

BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com