Един и същ локомотив е водил влаковете в Хитрино и в Пловдив

6385
Един и същ локомотив е водил влаковете в Хитрино и в Пловдив
Снимка: Божилова

Един и същ локомотив е водил и взривилия се влак в Хитрино, и товарната композиция, която дерайлира тази сутрин в района на Централна гара- Пловдив. Това стана ясно от изявлението на окръжния прокурор на Пловдив Румен Попов. Той каза, че по нареждане на главния прокурор е образувано досъдебно производство под наблюдението на Окръжна прокуратура и вече се провеждат следствени действия, разпитват се свидетелите.

Няма изтичане на газ, няма пострадали, каза още той. Пробите за наркотици и алкохол на тримата машинисти, които нямат травматични увреждания и вече се разпитват, са отрицателни. Рано е да се говори за причината на инцидента, каза още окръжният прокурор. Следователи от Националната следствена служба, специализирани в подобен род инциденти, вече пристигнаха в Пловдив.

Пловдив се размина на косъм от сценария с Хитрино

Два локомотива и три цистерни с пропан-бутан са излезли от релсите в района на Централна гара- Пловдив около 04:15 часа тази сутрин. Вл...

Главният комисар Николай Николов определи реакцията на МВР като светкавична. Съществува предварителен план за подобни инциденти, каза той и заедно с колегите от БДЖ следователите вече работят. Не е имало изтичане на газ, няма и в момента, а това се следи непрекъснато с уреди, така че няма никаква опасност нито за служителите на терена на инцидента, нито за населението на град Пловдив. "Веднага, след като се извършат огледите и след разрешение на прокуратурата, започваме максимално бързо да вдигаме локомотивите и двете цистерни, които все още не са изтеглени"- каза още гл. комисар Николов. "Има специални кранове, които ще дойдат от София за 2-3 часа, амбицията ни е до 24 часа да пуснем отново движението. Възстановителните работи ще се извършат с крановете, с хидравлични инструменти, това са механични дейности, които нямат риск по отношение на газ. "

Що се отнася до причината за дерайлирането на влака, главният комисар каза, че е чул от колеги няколко версии, които са възможни, но очаква мнението на следователите от Националната следствена служба. Преди това управителят на “Булмаркет рейл карго” Петър Ганев посочи като първоначална своя версия за инцидента счупване на езика на стрелката, насочваща влака при влизането му в гарата. Главен комисар Николов коментира, че това е една от версиите, а езикът на стрелката може да е счупен и по време на самия инцидент. Важното е, че няма опасност от взрив за населението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com