Една трета от пенсионерите не могат да изпълнят изискванията за стаж и възраст

11369
Една трета от пенсионерите не могат да изпълнят изискванията за стаж и възраст
Снимка: iStock/Guliver

Всеки трети българин се пенсионира с недостатъчно стаж или възраст. Това показва статистиката на Националния осигурителен институт за първите шест месеца на 2020 година, цитирана от 24 часа.

Лични пенсии за осигурителен стаж и възраст са отпуснати на 21 681 българи - това са едва 63,2% от всички лични пенсии. Една трета от тях обаче не успяват да изпълнят условията за стаж и възраст. 4 710 са имали средно 23 г. стаж при изисквани 35 г. и 10 месеца за жените, а за мъжете 38 г. и 10 месеца. Ако човек няма стаж, но е работил поне 15 г., през миналата година е можело да се пенсионира на 66 г. и 6 месеца. Хората, които не изчакват да изпълнят условията и се пенсионират една година по-рано от изискуемата възраст, са 2 391 души. Това са 11% от всички новоотпуснати пенсии.

Близо 130 лева ще струва месец стаж за пенсия от догодина

Със 7,92 лв. се вдига цената за купуване на недостигащ стаж за пенсия от началото на 2021 г. и за всеки месец недостигащ стаж ще трябва...

Все пак в сравнение със същия период на предходната година се забелязва известно намаление, като тогава те са били със 796 повече. Те обаче до живот ще получават пенсии в намален размер, като до навършване на възрастта за пенсия не им достигат средно 10 месеца.

През тази година се пенсионират жени, които са навършили 61 г. и 8 месеца и имат 36 г. стаж, както и мъже на 64 г. и 4 месеца с поне 39 г. стаж. След това всяка година необходимият стаж се увеличава с 2 месеца до достигане на 37 г. за жените и 40 г. за мъжете. Ако на човек не му достига необходимият стаж, ще трябва да продължи да работи, да си купи стаж или да навърши 67 г., за да получи държавна пенсия. До 2037 г. се очаква броят на новоотпуснатите пенсии да намалява Тогава пенсионната възраст за жени и мъже ще се изравни на 65 г. “Това намаление е резултат от прогнозирания по-малък брой новоотпуснати пенсии през тези години вследствие на увеличаването на пенсионната възраст и на изискуемия осигурителен стаж, ограничаването на ранното пенсиониране, както и поради наличието на стимули за по-дълго оставане на пазара на труда на възрастните работници”, пише в актюерски докрад на НОИ за 2019 г.

Групата на хората, които нямат право на нормална пенсия, ще се увеличава, когато започне интензивното пенсиониране на трудово активните през 90-те години хора. Причината е, че те са правили компромиси с осигуряването си, алармира в понеделник пред “24 часа” президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов. Тенденцията продължава и през следващото десетилетие. През 2002 г. повече от половината от осигурените са били на минималната работна заплата. Регистрацията на трудовите договори и въвеждането на минимални осигурителни прагове от началото на 2003 г., когато вицепремиер бе Лидия Шулева, изсветли сектора. И само за първите 3 месеца в НОИ са регистрирани 1,5 млн. трудови договора. От тях 340 000 са били нови. Без съмнение това ще се отрази на бъдещите пенсионери.

За да се намали делът на хората, които няма да могат да се пенсионират, от КТ“Подкрепа” предлагат за стаж да се зачита и времето, в което учениците и студентите са ходили на бригади. Причината е, че от 1970 г. трудът им се заплаща от държавата, макар и парите често да не са стигали до тях. Друг вариант е времето в казармата също да е първа категория труд, както е при старшините и офицерите. След 2037 г. под въздействието на фактори като застаряване на населението, увеличаваща се средна продължителност на живота и намаляващ брой на заетите лица стойностите на този показател нарастват. През 2060 г. на 100 осигурени лица ще съответстват 89 пенсионери с пенсии за трудова дейност.

Пенсиите: 15 000 не успяват да достигнат възрастта или годините за стаж

652 134 стари хора вземат до 219,43 лв. Всяка трета пенсия е инвалидна. 15 000 души не успяват да съберат необходимия стаж, за да я пол...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com