Едва 39 семейства са кандидатствали за помощ заради деца под карантина

5701
Едва 39 семейства са кандидатствали за помощ заради деца под карантина
Снимка: iStock/Guliver

Само 39 са постъпилите до момента заявления за отпускане на месечна помощ на родители, чиито деца са под карантина заради COVID-19. Това заявиха за „Монитор“ от Агенцията за социално подпомагане.

Въпреки че напоследък масово се карантинират деца, една от причините за малкото подадени заявления е подоходният критерий, според който доходите на родителите не трябва да надвишават минималната работна заплата за страната.

Заради заразен ученик: Цял клас ще учи дистанционно в Пловдив

Ученик от 8-и клас на ЕГ "Иван Вазов" в Пловдив е дал положителна проба за коронавирус днес следобед. От утре целият му клас ще е под к...

Ако дете в училище или градина остане под карантина заради коронавирус, родителите му имат 3 варианта – болничен за гледане на здраво, но карантинирано дете, платен или неплатен отпуск. За тези семейства е осигурена нова социална помощ. Тя е целева за коронавирус и е за родители на деца до 14 г. Право на тази помощ имат семействата, в които двамата или единият от родителите са останали без работа, но нямат право на обезщетение за безработица или в случай че размерът на обезщетението е по-малък от минималната заплата. Месечна помощ ще могат да получат и семейства, в които двамата или единият от родителите се самоосигурява, но не могат да работят поради въведените ограничения във връзка с извънредното положение или извънредната епидемична обстановка. Месечната целева помощ ще се отпуска и на семейства на роднини или близки и приемни семейства, в които има настанени деца.

Размерът на помощта за семейства с едно дете са 610 лв. за месец, с две или повече деца – 915 лв. Помощта е пропорционална на дните от карантината. Ако детето е изолирано 14 дни, то тогава семейството му ще получи 305 лв. За да получат тази помощ, родителите ще трябва да представят заявление-декларация по образец и да вземат служебна бележка от работодателя си. Новата месечна помощ за родители ще се отпуска от дирекциите „Социално подпомагане“ по настоящ адрес на родителите.

Образецът на заявление-декларация за отпускане на тази помощ, както и примерен образец на служебна бележка родителите на деца под карантина могат да намерят на интернет страницата на Агенцията за социално подпомагане, раздел „Социални помощи“, подраздел „Документи“ и в рубрика „КОРОНАВИРУС COVID-19“, Инструкция за ползване на електронни административни услуги в условията на извънредно положение, заявление под № 26, уточняват още от АСП. Документите могат да се подадат на място в приемните на съответните дирекции, като се прилага лична карта, разясняват още от АСП. Друг вариант да бъдат подадени е чрез лицензиран пощенски оператор, като заявлението-декларация трябва да е попълнено и подписано в оригинал. За да се подадат по електронен път, е необходим квалифициран електронен подпис. Заявлението с приложените към него документи може да бъде подадено също така на извънредно въведения електронен адрес: ao@asp.government.bg заедно със сканираната бележка от работодателя, обясниха още експертите от Агенцията за социално подпомагане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com