Ефективна транспортна стачка обявиха автобусни и таксиметрови превозвачи

5854
Ефективна транспортна стачка обявиха автобусни и таксиметрови превозвачи
Снимка: БГНЕС

От 9 до 11 часа в сряда, 25 ноември, спира транспорта. Това ще е предупреждението на автобусните и таксиметровите превозвачи към властта, заради непреодоляването на президентското вето по текстовете за инкриминирането на нерегламентираните превози. Това обявиха браншовите организации на превозвачите на пресконференция в БТА и заплашиха да преустановят всички превози в страната, ако исканията им не бъдат удовлетворени.

Припомняме, миналата седмица, изненадващо в парламента мина президентското вето върху Кодекса за търговското корабоплаване, в чиито преходни и заключителни разпоредби се предвиждаше инкриминиране на нерегламентираните превози с поправка в Наказателния кодекс. Президентът посочи в мотивите си, че с предлаганите текстове не става ясно как ще се прави разграничение между споделено пътуване и нерегламентиран превоз на пътници, който и сега е наказуем по административен ред. Така, едно и също деяние се определя и като престъпление, и като административно нарушение, като се дублират отговорности с различна тежест, без да има яснота кой ще е приложимият ред, което ще доведе единствено до объркване и няма да има реален принос в борбата срещу "сивата икономика", смята държавният глава. Коалиционният партньор на ГЕРБ - патриотите посочиха като смущаващ начина за промяна на Наказателния кодекс през транспортната комисия, която отхвърли ветото и в зала, подкрепяйки колегите си от БСП, застъпващи позицията на президента, помогнаха ветото да не бъде преодоляно.

На свой ред днес председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова предупреди: "Ако ние не получим адекватна позиция от останалите политически партии и те не подкрепят приемането на промените в Наказателния кодекс с предложените текстове, предстои да преустановим превозите за доста дълго време" и подчерта: "Опасността да оставим държавата без транспорт е реална".

Милтенова съобщи, че от 0 часа на 25 ноември ще бъдат преустановени превозите по линиите на републиканската схема и превозите по общински схеми, също градските превози - между 9 и 11 часа, като реверанс към трудещите се и че всички международни линии също ще бъдат преустановени и поднесе извинение към хората, че ще трябва да отменят пътуванията си. 

Адвокати поискаха вето срещу криминализирането на нерегламентирани превози и отчетоха законодателни нарушения

От Обединение на свободните адвокати е изпратен призив към президента на републиката да наложи вето със съображения против въведения по...

Таксиметровите превозвачи също се включват в протестните действия и от 10 до 12 часа ще бъдат на площад Батенберг в София. Там се очаква да се съберат над 2000 таксита и поне 100 автобуса, които ще имат шествие по три лъча - Цариградско шосе, царица Йоана и Ботевградско шосе. Столична община е уведомена, а днес ще бъдат уведомени общините, за да са наясно, че няма да има превоз по населени места. Изключения ще има за таксиметрови превози с ваучери и превози на лекари и учители, казаха още от браншовата организация на таксиметровите превозвачи.

Според Спас Атанасов от браншовата камара на таксиметровите превозвачи, президентската институция е подведена. "В самия закон има регламентация кой превоз е законен или не. Няма начин да бъде санкциониран някой, който извършва споделено пътуване", категоричен е той. "Има буква на закона, има и дух на закона. Духът на закона е да не се санкционират споделените пътувания, а тези, които извършват бизнес", подчерта Атанасов. Той посочи, че в София има мобилно приложение, към което са регистрирани 8000 човека, извършващи нерегламентирани превози и при първо хващане могат да бъдат глобени с 13 000 лева, при второ и следващо – с глоба до 33 000 лв., но въпреки това си работят безпрепятствено. "Държавата може би не ги санкционира, за да няма социално напрежение", предположи той.  Атанасов е категоричен, че промените в НК, предвиждащи затвор, са насочени най-вече към организаторите на нерегламентирани превози. "Те заблуждават тези 8000 шофьора и им казват – няма страшно, ще казвате, че е споделено пътуване, никой нищо няма да ви направи", разказа той.

От браншовата организация изтъкнаха още, че според действащото законодателство, който упражнява професията без правоспособност, го грози лишаване от свобода до 1 година, ако се повтаря – до 5 години. "Тези 8000 нямат картонче за психологическа годност, нямат застраховка…. Държавата, ако иска може да ги вкара в затвора, но явно проявяват някакво разбиране", добави Атанасов.

"Законът беше за да бъде съборено мобилното приложение. Цяла София знае кой стои зад него, информирани са службите, но не се прави нищо и те продължават да действат", оплака се той. 

"Искаме с протеста да кажем, че законът трябва да се приеме във вида, в който е предложен. Може, както иска президентът, да се уточни кое е бизнес пътуване, кое е споделено, въпреки, че в Закона за автомобилните превози ясно е казано кое е за търговска дейност", заключи Атанасов.

Малки общини искат разследване защо остават без автобусен транспорт

Община Пазарджик не може да изпълнява всички съществуващи междуградски линии. Това казват от общината, но протестиращи хора от малките ...

Какъв е смисълът да си плащаме данъка и да си извадим удостоверение за водач, като държавата казва: "то може и по друг начин", изрази недоумение Сава Комитов от асоциацията на таксиметровите синдикати.

От Националния съюз на превозвачите упрекнаха държавата в безхаберие и безпомощност пред стотиците нерегламентирани превозвачи.

Да се инкриминират нерегламентираните превози като дейност, която е общественоопасна, настояват от Конфедерацията на автобусните превозвачи. Това са превози, които са скрита търговска дейност, от която се генерират приходи и създават опасност за живота и здравето на хората – тези превозни средства нямат необходимите застраховки, водачите не са регламентирани като автомобилни превозвачи, посочи Милтенова. "Държавата и останалите политически партии да защитят обществения ред в страната", апелира тя.

Превозвачите отбелязаха, че практиката за промяна в закони през преходни и заключителни разпоредби не е нова и че конкретните текстове за нерегламентираните превози не са нови.

"Когато искате да продавате цигари, се съобразявате и си плащате акциза, а защо, когато извършвате превоз на пътници да не се съобразявате със законите", изрази недоумение Милтенова и добави: "Защо ние да работим по легалния начин. Ние ще си върнем лицензите, няма да издаваме билети, ще започнем да не плащаме застраховки….". Тя е категорична, че с нелоялната конкуренция в сектора някой печели не само на на гърба на превозвачите, но и на държавата. "Тук е мястото на депутатите да защитят и държавния бюджет", категорична е тя.

Автобусните превозвачи със символичен протест заради непроменен закон

Автобусните превозвачи започват протестни действия през декември. Те настояват държавата да изпълни обещанията си за решаване на пробле...

"Ние имаме в 30 направления разходи, нерегламентираните превозвачи нямат и в 10 и могат да правят дъмпинг", посочиха още от браншовата организация. 

Според превозвачите, проблемът не може да бъде решен по административен ред.

"В област Кърджали пътуват 400 8-местни автобуса до Европа без да плащат 1 стотинка данъци, а аз съм инвестирал 2 млн. евро за покупка на нови автобуси. Един автобус струва 250 000 евро", посочи собственик на голяма транспортна фирма.

Административно-наказателните мерки не са ефективни - в съда трудно се доказват и на 90% се отменят, затова настояваме деянието да се инкриминира, заключи Милтенова. Като аргумент тя посочи пример, че след инкриминирането на нерегламентирания въгледобив, в Перник на 90% проблемът бил решен и там вече не се копаят въглища. 

Автор: Ива Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Протест пред Съдебната палата иска оставката на Сарафов (ВИДЕО)

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com