Екокатастрофа грози Камен бряг ако заседналият кораб не бъде освободен незабавно

5478
Екокатастрофа грози Камен бряг ако заседналият кораб не бъде освободен незабавно
Снимка: Pixabay

Вече шести ден корабът "Вера Су" е заседнал до скалите на Камен бряг с целия си товар на борда. Към момента предварително планираната операция по разтоварването е отложена, като се търсят други алтернативни варианти съдът да бъде освободен от товара и да бъде изтеглен на безопасно разстояние от скалите.

Междувременно Гражданското сдружение "Да запазим Корал" предупреди за опасност от екокатстрофа в района. Във фейсбук от те написаха: 

3300 тона урея на заседналия кораб Vera Su. След три денонощия започват умерени до силни североизточни ветрове, които ще продължат повече от седмица, най-опасните за заседналия кораб!

Накратко, уреята попаднала в морето в подобна концентрация предизвиква бурен цъфтеж на фитопланктона Pseudo-nitzschia, което продуцира и като реакция токсин, изключително опасен за морските обитатели, включително и птици, а когато се натрупа в тях може да доведе и до опасност за човешкия живот при консумация на риба или други морски обитатели съдържащи вече токсина.

Ако корабът се разбие от идващите неблагоприятни ветрове и товарът му попадне във водата, следва най-вероятно екологична катастрофа с непредсказуеми последствия и обхват!

Какво е решението и не трябва ли вече спасителните действия по изваждането и преместването на товара отдавна да са започнали?...

От Зелено движение съобщиха, че през днешния ден ще отидат да се запознаят  на място със случващото се:

От Зелено движение с тревога следим ситуацията с кораба VERA SU, заседнал в защитената зона край резерват Яйлата!

От снимките и данните предоставени ни от природозащитници се вижда положението на кораба, което може да е предпоставка за разлив, причинител на огромно замърсяване и екологична катастрофа, застрашаваща биоразнообразието в целия регион!

Навигационна грешка вероятно е довела до засядането на кораба край Камен бряг

Навигационна грешка вероятно е довела до засядането на кораба край Камен бряг. Това съобщи изпълнителния директор на ИА „Морска а...

Народните ни представители в 46-ото Народно събрание Борислав Сандов / Borislav Sandov и Албена Симеонова утре ще бъдат на място и ще изискват гаранции за предприемане на всички действия по ограничаване рисковете.

Присъединяваме се към призивите на Гражданско Сдружение Да запазим Корал и настояваме за незабавна реакция от страна на институциите!

Публикуваме две публични SAR сателитни снимки от 20 септември, съответно 3 часа и 15 часа след инцидента, които показват замърсяването.

Ситуацията със заседналия край Камен бряг голям търговски кораб се усложни, след като първоначалния план той да бъде разтоварен чрез плаващ кран и баржа засега пропада. Сега се търсят нови варианти. Според първоначалната идея до заседналия кораб трябваше да застане плаващ кран, с който поне половината от товара да бъде прехвърлен на друг плавателен съд. След направения оглед обаче стана ясно, че дъното е скалисто. Това не позволява там да пристанат кранът и другият кораб. Представителят на корабособственика предложил азотният тор да бъде изхвърлен в морето.

Товарен кораб заседна край Камен бряг (СНИМКИ)

Кораб под панамски флаг, натоварен с торове, заседна край Камен бряг, съобщава прокуратурата. Под ръководството на Районна прокуратура ...

"Товарът принципно не е опасен за морската среда, но там е защитена зона и толкова близо до брега в такива количества МОСВ не е съгласно, пък и ние не сме съгласни, смятаме, че трябва да бъдат потърсени други варианти", заяви к.д.п Живко Петров - директор на ИА "Морска администрация" .

Разтоварването на заседналия кораб е необходимо, за да се повдигне от дъното преди да бъде изтеглен. Освен това 5-те баластни резервоара в носовата част на кораба са пробити и пълни с вода.

"Затова смятаме, че поне 1000 тона трябва да бъдат разтоварени, за да видим дали ще изплава, а може да се наложи и цялостно разтоварване на товара", заяви к.д.п Живко Петров. Водолазните огледи ще продължат в търсене на място, където да застанат кранът и баржата, необходими за разтоварването на кораба. Засега опасност от екологична катастрофа няма, уверяват експертите.

"Но не е ликвидирана възможността при влошаване на времето корабът да бъде разбит там и да не може да го извадим въобще", допълни к.д.п Живко Петров.

Операцията се ръководи от корабособственика, застрахователната компания и наетата от тях фирма. Екоминистерството и Морска администрация следят за изпълнението на операцията, за да няма замърсяване на акваторията на Камен бряг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com