Еколози: Държавата замазва нарушения в ски зона Банско

1150
Еколози: Държавата замазва нарушения в ски зона Банско

Министерство на околната среда и горите (МОСВ) замазва нарушения в ски зона Банско в Национален парк Пирин, сигнализират от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“.

Еколозите предупреждават, че заради решение на министерството ще бъде изсечена част от гората в националния парк.

Радев: Намесата на Турция в нашите избори е факт. Очаквам от ЕС да гарантира сигурността ни

Намесата на Турция в нашите избори е факт и тази намеса е абсолютно недопустима. Това заяви президентът Румен Радев. Според него Българ...

528 кв.м. гора са застрашени заради санирането на откос А1 от ски пътя от Бъндеришка поляна до Банско, разпоредено в писмо от 9 октомври 2017 г. на заместник-министъра на околната среда и водите Красимир Живков до ръководствата на концесионера на ски зона Банско „Юлен“ и на дирекцията на Национален парк Пирин.

Според екоорганизациите ски пътят от Бъндеришка поляна до Банско не фигурира в концесионния договор за ски зона Банско в Национален парк Пирин, като липсва и в сега действащия план за управление на Национален парк Пирин.

"Той е разположен на практика върху туристическата пътека от Банско за хижа Бъндерица, но е разширен с булдозери, на места до 30 метра. Това е налагало да се просекат склонове на поне три места. Тези склонове са стръмни и ерозират лесно. За да се укрепят, се премахва гора и се стабилизират с метални скари и по други способи.

Само последното укрепване според документацията от екоминистерството ще доведе до премахването на половин декар гора в Национален парк Пирин. Самите просечени склонове са действително опасни за туристите и скиорите", твърдат от „За да остане природа в България“.

Министърът нареди екооценка на плана за Пирин

Служебният министър Ирина Костова е разписала решение да се извърши екологична оценка на проекта за план за управление на Национален па...

Проверка на коалицията показва, че подобно укрепване на един от склоновете е извършено през 2016 г., а на друг – през лятото на 2017 г. Съответно гора на тези две места липсва на площ от близо 2 декара.

"Всички тези укрепвания нямаше да се налагат, ако не е бил изграден ски пътят от Бъндеришка поляна за Банско. Те са поредното нагледно доказателство, че в Национален парк Пирин през годините държавата е позволявала да се случват неща, които не са разрешени официално, а след това управляващите са ги замазвали по различни начини", пише още в официалната позиция.

Коалицията „За да остане природа в България“ припомня, че през 2010 г. самото МОСВ след геодезични изследвания заяви, че ски зона Банско заема с 650 декара повече от разрешеното по концесия.

"Концесията за ски зона Банско е за сечи и изграждане на писти и съоръжения върху площ от около 1000 декара. Съответно през 2010 г. ски зоната заема две трети повече площ заради по-широки от разрешеното просеки за писти и лифтове. Видно е, че през следващите 7 години гора около ски зоната продължава да изчезва.

Заповедта на Костова за Национален парк "Пирин" - с идея да не стане факт?

Заповедта, с която служебният екоминистър Ирина Костова отмени решението си да няма екологична оценка за актуализирания план за управле...

Коалицията „За да остане природа в България“ настоява за ново официално измерване на ски зоната. Ще бъде сигнализирана и прокуратурата за строителните работи в Национален парк Пирин", завършват еколозите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com