Еколози искат БНБ да каже кой е реалният собственик на концесионера в "Пирин"

1263
Еколози искат БНБ да каже кой е реалният собственик на концесионера в "Пирин"
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" е изпратила отворено писмо до управителя на Българска народна банка Димитър Радев с искане да обяви кой е реалният собственик на концесионера на ски зона Банско „Юлен“ АД.

"На 5 януари 2018 г. в интервю по Нова телевизия, представител на „Юлен“ заяви, че кипърският гражданин Георгиус Георгиу е само номинален собственик на концесионера, но всички компетентни държавни институции знаят кой е реалният собственик", припомнят еколозите.

Предстои ли изостряне на протестите за "Пирин"?

Ще последва ли изостряне на започналите в края на миналата година протести за защита на Национален парк "Пирин"? Отговорът на този въпр...

"Това дружество е единственото, което е получило право на управление и строителство в изключителна държавна собственост - Национален парк Пирин и смятаме, че българското общество трябва да знае кой е нейният истински собственик", пише в отвореното им писмо.

"Доколкото „Юлен“ АД е кредитополучател от българска банка и цялата му собственост е ипотекирана в нея, БНБ също би трябвало да е от институциите, които са запознати с реалния собственик", пише в отвореното писмо.

Преди 10 дни коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ изпрати отворено писмо с искане и до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов да обявят официално кой е реалният собственик на ски зона Банско в Национален парк Пирин. Досега отговор няма.

"Решението за промяна на плана за управление на Национален парк Пирин всява разединение в обществото и смятаме за правилно да се знае чии интереси стоят зад това решение. Ние като организации в обществена полза не приемаме политиката на разединение и прoтивопоставяне на гражданите, защото това е вредно за всяко общество", се казва още в отвореното писмо.

Кметът е до време, но Пирин е вечен

Това заяви по време на днешния протест (14 януари) Никола Вапцаров, местен хотелиер в Банско и потомък на поета и революционер Никола В...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com