Екоминистърът: Европроектите са като тотото - не всички могат да спечелят

2620
Екоминистърът:  Европроектите са като тотото - не всички могат да спечелят
Снимка: БГНЕС

Така както не всички могат да спечелят от тотото, така и не всички могат да печелят европроекти. Може би проблемът не е в нас.

Това каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос относно финансовата политика на Министерството на околната среда и водите по отношение на инвестиционни и неинвестиционни проекти на общините в Република България.

Хонорарите на екипите по европроектите в Асеновград - тайна?

Точно 20 проекта с европейско и национално финансиране е спечелила община Асеновград от началото на 2016 г. до 01.01.19 г. Общата им ст...

По какви критерии се разпределят тези средства и как се контролира този процес, обърна се с въпрос към Димитров депутатът от БСП за България Иван Иванов.

Министерството е наследило практики от години, като много от тях са добри. Практиката за чиста околна среда на г-н Чакъров (Джевдет Чакъров - министър на околната среда и водите в правителството на Сергей Станишев - бел. ред.) работи добре от 17 години насам.

Тези, които печелят проекти, казват че е добра, но тези, които не печелят проекти, не я харесват. Толкова е добра, че смятам следващата година да заделим малко по-голяма сума, за да могат повече бенефициенти да се възползват от нея, заяви екоминистърът.

Средствата по Оперативна програма "Околна среда" отново са от Европейския съюз. Работим по техните правила и имаме няколко механизма за контрол. Както когато даваме парите, така и когато се наложи да има санкция, прилагаме правилата на Европейския съюз.

Господа политици, само под строй ли да питаме?

За мнозина сигурно свободата на словото изобщо не е животоопределяща тема, особено като си имат Facebook. Но точно както доста хора си ...

Мисля, че не е редно да поставяме под съмнение правила, които са действали успешно в продължение на години, посочи Емил Димитров.

Средствата, които се отпускат по тези програми, са заслуга на всички дирекции преди мен, моята заслуга е най-малка. Има общини, които изготвят проекти, класирали са се, успели са. Има общини, които са изготвили проекти, но не успяват да завършат в срок.

И занапред ще има общини, които ще успеят да подготвят проектите си, и такива, които не успяват. Това нещо ще продължава, независимо как се казва министърът и коя политическа сила управлява. Недоволните винаги ще са недоволни, доволните винаги ще се стремят максимално да усвоят парите. Ние сме осигурили равни условия на всички, каза още министърът на околната среда и водите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com