„Екселор“ пак обжалва поръчката за последните 42 линейки

14214
„Екселор“ пак обжалва поръчката за последните 42 линейки
Снимка: Actualno.com

След като загуби делото във Върховния административен съд (ВАС) и бе отхвърлено намерението на „Екселор Холдинг Груп“ ЕООД да наложи временна мярка „спиране на процедурата“ за избор на доставчик на 42 нови високопроходими линейки по европроект, дружеството отново подаде жалба срещу здравното министерство.

Този път е срещу решението, с което министър Ангелов рестартира поръчката с прогнозна стойност 9 млн. лв. с ДДС и обяви нови дати за прием и отваряне на оферти.

Междувременно от ВАС са насрочили делото за разглеждане на жалбата на „Екселор“ по същество срещу октомврийсйкото решение на МЗ за откриване на процедурата. Делото ще се състои на 1-ви февруари.

Припомняме, че поръчката за последните 42 от общо 400 линейки бе обявена на 16-ти октомври. И всъщност още с първата си жалба – пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), едноличното дружество успя да я спре, защото МЗ трябваше да изчака решенията на компетентните органи.

КЗК първо се произнесе срещу искането за временната мярка. То бе обжалвано във ВАС и отхвърлено. После Антимонополната комисия отхвърли и оплакването на фирмата по същество, което предстои да се разгледа във ВАС.

Но и с новата жалба на „Екселор“ – от 19-ти януари, се иска спиране на процедурата. Статусът й в КЗК е „иницииран процес“.

Сделка за милиони за 42 линейки ще има, не се приема, че поръчката е нагласена

С определение на Върховния административен съд (ВАС) и решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е разблокирана поръчката з...

Наскоро министър Ангелов докладва пред парламента, че в изпълнение на този проект са сключени три договора за доставка на общо 358 от предвидените за закупуване 400 броя. До месец октомври 2020 г. са доставени и разпределени 240 линейки. До края на месец ноември 2020 г. трябваше да се доставят още 20 линейки, тип В и С. Доставката на останалите линейки по договорите ще продължи по график през 2021 г.

За стартиралата обществена поръчка за последните 42 линейки с постановление на Министерския съвет от 13 август м. г. бяха одобрени допълнителни средства в размер на 2 532 000 лв., необходими за дофинансиране на поръчката.  

Доставката на въпросните 42 линейки се обявява за трети път. Първият беше през март 2018-та година, когато нямаше нито една подадена оферта. Вторият беше през октомври същата година. Тогава се явиха двама кандидати и подадоха оферти - "Медик инженеринг и сървисиз" ДЗЗД (с участието на "Метаинженеринг" ЕООД, "Давид ЕК" ЕООД и "Медицинска техника инженеринг" ООД) и едноличното дружество "Екселор холдинг Груп". 

Всички обаче бяха обявени за неотговарящи на предварително обявените условия, тъй като предложените от тях линейки не съответствали на изискванията на възложителя. Заради това предишният министър на здравеопазването Кирил Ананиев прекрати процедурата.

Турската компания "Амбуларс илк иардим ве хастахане чихазларъ ве тисислеръ санай тик“, която направи опит да спре първата, цяла поръчка на МЗ - за доставка на 400 линейки с обща стойност почти 48,7 млн. лв. без ДДС, във втората процедура бе партньор на "Екселор Холдинг Груп" ЕООД.

Пак проблем с новите 42 високопроходими линейки - жалба и подозрения

Седмица преди да отворят офертите за 42 нови високопроходими линейки, "Екселор холдинг груп" ЕООД блокира поръчката, чиято стойност е 9...

Доставката на нови линейки за 27-те центъра за спешна помощ в страната се финансира от Оперативна програма „Региони в растеж“.

Кой всъщност стои зад фирмата, която не позволява процедурата да се довърши?

Тя е учредена през 2014 г. с 10 лева капитал. В момента капиталът й е 150 000 лв.

Едноличен собственик е 80-годишната Илка Каменова от София, а управител – 37-годишната Магдалена Василева.

Василева е била едноличен собственик на дружеството за 4 месеца през 2017 година, като същата година го е придобила от Росен Маринов. От своя страна Маринов е известен на правосъдието с десетки сигнали срещу него, включително и за рекетиране на участници в конкурси чрез немотивирани обжалвания, а също и че в продължение на няколко години беше следствен и подсъдим за подкуп. През 2009 г. той бе арестуван заради предлагане на подкуп от 100 000 лева на директора на Изпълнителната агенция по рибарство Марин Димитров. Според обвинението с тогавашния зам.-министър на вътрешните работи Раиф Мустафа действали в обща схема за изнудване. 25-те хиляди лева бонус били обещани на Мустафа. Впоследствие и двамата бяха оправдани. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com