Експерт: Не е верен митът, че повечето наложени глоби дисциплинират шофьорите

4901
Експерт: Не е верен митът, че повечето наложени глоби дисциплинират шофьорите
Снимка: БГНЕС

Глобите, платени на “Пътна полиция”, са се увеличили тройно през последните 5 години. За това време броят на тежките катастрофи със загинали и ранени е намалял с незначителните от 5 до 15% и то главно заради по-ниския трафик покрай мерките срещу COVID-19. Това сочи анализ на Българското обединение на шофьорите, съобщи пред “Труд” директорът на управителния съвет Христо Радков.

“Изводът от изследването е, че няма връзка между широко прокламираната наказателна дейност на КАТ и безопасността по пътищата. Не е верен митът, че повечето наложени глоби дисциплинират шофьорите, че като им бръкнеш в джоба се получава превантивен ефект и т. н.”, категоричен е Радков. Той ще представи проучването на БОШ на 23 март на заседание на държавно-обществената комисия по безопасност на движението.

Проверки на МВР установиха водачи с рекордни проби за алкохол

Полицията е установила водачи с рекордни проби за алкохол и наркотици през почивните дни в София и Пловдив, предава БНР. Задържани са ...

Анализът се базира на данни, получени по Закона за достъп до обществената информация от МВР за налаганите през последните 5 години наказателни постановления с актове и електронни фишове и за какви суми. От тях се вижда, че ако през 2015 г. КАТ е събрал глоби за около 35 млн. лв., през 2018 г. тази сума се е удвоила, а за миналата 2020 г. се е утроила. Съпоставката с броя на тежките пътно-транспортни произшествия, жертвите и ранените сочи, че между 2015 и 2019 г. намалението е в рамките на 5%. По-голямата промяна е по време на пандемията през 2020 г., когато намалението на тежките ПТП е 15% спрямо 2019 г.

Очевидна е също липсата на връзка между глоби на КАТ и катастрофите, ако се разгледат данните и по области. През 2020 г. Пловдив, София-град и Варна заемат първите три места по брой тежки ПТП, въпреки че шофьорите там са получили най-много актове, фишове и електронни фишове в сравнение с колегите си от другите области в страната. “При толкова голям ръст на глобите и като брой, и като събрани суми, защо нямаме 50-60% намаление на пътния травматизъм? Отговорът е, че контролна дейност на “Пътна полиция” не е в правилната посока, санкциите нищо не предотвратяват и никой водач не се превъзпитава от тях. Затова нашето проучване иска да отговори с числа на всички, които повтарят: “Контрол! Контрол! Контрол!”, каза шефът на БОШ, който до 2019 г. бе председател на “Менса България”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com