Експерт: За екстрадиция на Желяз Андреев трябва да има престъпление и по българския закон

5845
Експерт: За екстрадиция на Желяз Андреев трябва да има престъпление и по българския закон

Как трябва да реагира държавата при постъпило искане за екстрадиция на български гражданин? Какво трябва да се направи при казуса на Желяз Андреев от Добрич? Какво представлява споразумението за екстрадиция и каква е разликата между екстрадицията и европейската заповед за арест. По тези въпроси говори пред БНР един от водещите експерти по наказателно право в България - адвокат Любомир Владикин – адвокат на годината за 2017 г.

Имаме договор със САЩ, който е ратифициран във държавен вестник, той е част от вътрешното право и следва да се прилага. Запознах се с около десетина съдебни решения, които уреждат въпроса във връзка с допускането на екстрадиция от България и ми направи впечатление, че съдът изследва т. нар "двойна наказуемост на деянието", започна адвокат Владикин.

Манолова критикува, че не сме работили за промяна на споразумението за екстрадиция със САЩ

Работим по анализиране на договора за екстрадиция между България и САЩ. Става въпрос за сложна материя. Поне доскоро не предавахме бълг...

За да се приложи договорът със САЩ, включително и екстрадицията, трябва да се изследва въпроса има ли престъпление и по българския закон. В конкретния случай с Желяз Андреев е инициирано от Държавния департамент на Министерството на правосъдието с решение на съд, практически окръжният съд, който ще реши въпроса, след да посочи до колко състава на престъплението, посочен при искането на САЩ се препокрива със състава на нашия наказателен кодекс.

Такъв състав има, чл. 233 от нашия кодекс като искам да направя следното тълкуване този наказателен състав урежда умишлени престъпления, свързани с извършване на брокерска дейност, търговия с оръжия, включително и когато са наложени санкции на Съвера за сигурност към ООН.

В конкретния случай - ако ембаргото върху търговията със стоки с двойна употреба е наложено само от САЩ, по нашия закон няма да има двойна наказуемост. Първо трябва да се отговори на въпроса това стоки с двойна употреба ли са. На второ място - до колкото разбрах Желяз Андреев не е бил управител на въпросната фирма – обобщи адвокат Владикин. Той най-вероятно е действал според трудовия си договор. Ако тази фирма няма регистрация за търговия на стоки с двойна употреба - това е сериозен проблем. В този случай е важно колко добросъвестно ще си свърши работата съдът. Може да се направи трезва преценка ако се вникне в детайли и има ли основания за отказ от екстрадиция на лицето, продължи адвокатът.

По думите му е нужно е да се прецизира въпросът с отговорността – българският Наказателен кодекс предвижда отговорност за управителите и ръководителите на една фирма, а американският – вероятно за всички. Временното задържане на Желяз Андреев в очакване на искане за екстрадиция е нарушаване на личните му права. Никой не трябва да преживява такъв стрес, недопустимо е да бъде държан в такова положение, завърши експертът.

Желяз Андреев се надява на дипломатическо решение на казуса му

Желяз Андреев има надежда, че казусът му може да бъде решен по дипломатически път. Протестите с настояване страната ни да не изпълни и...

ЧУЙТЕ ЦЯЛАТА ДИСКУСИЯ С МНЕНИЕТО НА АДВОКАТ ВЛАДИКИН!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com