Експерти: Институциите нямат стратегия за кризисна комуникация, а това е опасно

1363
Експерти: Институциите нямат стратегия за кризисна комуникация, а това е опасно
Снимка: БГНЕС

Политиката на управляващите по време на коронавирусната криза оставя впечатление за липса на стратегия за действия в ситуация на противоречива и непълна информация за същността на COVID-19. Това се посочва в анализ на Центъра за анализи и кризисни комуникации.

"Управляващите утежниха хаоса с резки промени в заповеди и документи при опити за овладяване на кризата, както и с публично говорене, което не претърпя промяна от заповедна форма към емпатична и ненатрапчивакомуникация и послания", се посочва в анализа.

Психолог: Паниката расте и вече е по-голяма от през пролетта

„В психиката имунитет няма. Тя може да реагира на всичко и по всяко време, без дори да виждаме някаква видима причина или реална ...

Според експертите продължаващите над 100 дни протести и действията на управляващите допълинтелно са изострили напрежението. Към това се добавят и критичните позиции към България от страна на ЕС и САЩ.

"У нас налице реално се развиват три кризи: здравна, икономическа и политическа. И трите водят до упадък на доверието в институциите", твърдят експертите. Те смятат, че масовата публика търси активно информация по всички теми, свързани с кризата, и когато не я получава от утвърдени източници,  избуяват конспиративни теории, слухове и отявлени манипулации.

"Вместо да се предприеме консистентен стратегически подход към комуникациите пред втора вълна на кризата, който да успокои масовата публика и да й даде позитивен хоризонт за очаквано бъдеще, налице е тенденция за формално поднасяна на статистическа информация и неглижиране на всички останали компоненти на необходимия комуникационен процес. Подобен подход в настоящата ситуация би имал само вредни последици, както в доверието на масовата аудитория към мерките, предприети от управляващите, така и към цялостното сплотяване на обществото ни във време на невиждана досега криза", се посочва в анализа.

Според неговите автори липсва стратегия, която да отчита направеното с наличните ресурси, както и системен подход за предоставяне на подробна медицинска и като цяло на научна информация. "Националният оперативен щаб продължава да няма специалист по стратегически комуникации", припомнят специалистите и настояват спешно ангажиране на професионалист.

Д-р Симидчиев: Ако носим маска, всички респираторни инфекции ще тръгнат надолу (ВИДЕО)

Здравният министър проф. Костадин Ангелов се обяви в подкрепа на идеята за задължителното носене на маски на открито. Експертните съвет...

Те препоръчват институциите да изготвят дългосрочна стратегия за повишаване разбирането на масовата публика относно възможните развития на епидемичната обстановка, както и информационна кампания с цел повишаване нивото на информираност.

Експертите смятат, че са необходими информационни материали – сайт, реално работещо приложение, брошури, плакати, листовки, клипове, филми – документални и научно популярни, анимационни филмчета, предавания, час по здраве в училищата. Информационни кампании по темата.

Само спешната намеса на институциите и бързата промяна на протоколите за кризисна комуникация може да предотврати прерастването на информационната криза в истинска катастрофа, посочват авторите на анализа.

 

Експерт: Коронавирусът ни предупреди, че има и по-тежки неща, които могат да ни се случат

"Коронавирусът ни предупреди, че има и по-тежки неща, които могат да ни се случат, и трябва да бъдем добре подготвени и за тях. Би тряб...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com