Електронното правосъдие - право, а не задължение

21776
Електронното правосъдие - право, а не задължение

Електронният документ и електронният подпис трябва да станат инструменти на електронното правосъдие. Това заяви в свое решение на днешното си заседание Министерският съвет.

За целта правителството предлага промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), а с преходните и заключителни разпоредби на предложението – и в Административно-процесуалния (АПК), в Гражданско-процесуален (ГПК) и в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), както и в законите за електронното управление и за електронния документ и електронния подпис.

С промените в ЗСВ се въвежда правилото, че органите на съдебната власт са длъжни да издават актове, да извършват удостоверителни изявления и други процесуални действия в електронна форма. За изпълнение на това задължение е предоставен 3-годишен срок след обнародването на законовите промени.

Предвижда се също изграждане на единен портал за електронно правосъдие, чрез който да се предостави достъп на гражданите до упражняване на процесуални права пред всички органи на съдебната власт. Уреден е режимът на създаване на електронни дела, както и обменът на електронни документи между органите на съдебната власт, воденето, съхраняването и достъпът до единен електронен регистър на актовете.

В ГПК намират място основните правни норми, регулиращи правилата за упражняване на процесуални права в електронна форма. Разширена е и възможността за връчване на съобщения – и по електронен път, като е уреден режимът на електронния адрес за връчване. Създадена е възможност за заплащане на такси и други задължения към съда по електронен път.

Специални процесуални правила в АПК не са разписани, доколкото при липса на специална уредба се прилагат разпоредбите на ГПК. Новите текстове само препращат към възможността за упражняване на процесуални права в електронна форма.

По отношение на Наказателния процес и изпълнението на наказанията правителството смята, че за да се пристъпи към цялостно извършване на процесуални действия по електронен път, е необходимо съдебната система да установи практика по упражняването на процесуални права в електронна форма. Затова на този етап кабинетът предлага в НПК да бъдат създадени правни норми, регламентиращи само възможност за връчване на съобщения по електронен път на участниците в наказателното производство, ако те са дали съгласие за това, с изключение на обвиняемия, подсъдимия и защитниците.

Правителството очерта рамките на електронното правосъдие

На днешното си редовно заседание Министерският съвет прие концепция, в която са разписани принципите, целите и фазите за въвеждане на...

Електронното правосъдие ще бъде въведено като право, а не като задължение за гражданите. То само разширява възможностите за избор на начин за упражняване на правата им и по електронен път, като остава опцията да бъде предпочетена традиционната форма за протичане на производствата.

Втората част от предлаганите промени са свързани с контрола върху натовареността на съдиите, прокурорите и следователите.

С нови текстове в ЗСВ се създава законова рамка, която позволява регулирането с акт на Висшия съдебен съвет на материята относно натовареността. Конкретните предложения предвиждат разширяване на правомощието на ВСС да анализира и отчита степента на натовареност и по отношение на един съдия, прокурор и следовател. Въвежда се понятието „разумна норма на натовареност” за съдия, прокурор и следовател, като са изброени и някои от обстоятелствата, които следва да се вземат предвид от ВСС при определянето на тази норма. Предвидено е задължение за административния ръководител ежегодно да изготвя индивидуална статистическа справка за натовареността на всеки съдия, прокурор и следовател. Тя ще се взема предвид при атестирането, кариерното израстване, при поощренията и при дисциплинарната отговорност на магистратите.

Редактор: Ивайло Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com