Елена Йончева: Стойностната журналистика няма съюзник в лицето на държавата

2900
 Елена Йончева: Стойностната журналистика няма съюзник в лицето на държавата
Снимка: БГНЕС

"Идеята на резолюцията е не просто да кажем какви проблеми има в Европа, а да намерим инструмент те да бъдат решавани. Амбицията е тя да стане основа на бъдеща законодателна рамка и решения, които ще бъдат приети от Европейската комисия". Това каза пред БНР евродепутът Елена Йончева във връзка с приетата от Европейския парламент с голямо мнозинство резолюция, в която се посочват опитите на някои страни членки да заглушат критичните и независимите медии, в която се изказва безпокойство от състоянието на обществените медии, където те са се превърнали в пример за проправителствена пропаганда. В документа се предупреждава, че свободата на медиите се влошава през последните години, а кризата с Covid-19 изостря проблема. Резолюцията отбелязва, че когато собствеността върху медиите е концентрирана в ръцете на твърде малко хора, плурализмът е изложен на риск, което пречи на борбата срещу разпространението на дезинформация.

"Сега очакваме от Европейската комисия конкретно законодателство и ако след него няма ясен резултат, битката ще продължи. Няма готови решения. Смятам, че това е едно много добро начало да се опитаме да регулираме медийната среда и да се откъснем от това 111-о място, това са обективни показатели за България".

Според нея България е на 111-о място по свобода на медиите, защото стойностната журналистика няма съюзник в лицето на държавата.

По думите на Йончева трябва да има един обективен орган, който да раздава средствата към съответните медии, който да не бъде под влиянието на конюнктурата във всяка една държава членка.

Йончева: До 10 г. може да се наредим по медийна свобода до Иран и Ирак

До 10 години можем да очакваме да се наредим до страни като Иран и Ирак. Това каза евродепутатът Елена Йончева на международна конферен...

"Част от проблемите, свързани с медиите в България, са проблеми и в Полша, и в Унгария. Затова не посочвахме държави, за да може след това да се изготви общо законодателно решение, което да не зависи от конкретните власти как ще решат да го прилагат", уточни тя.

Евродепутатът подчерта, че в резолюцията се настоява да има фонд за подпомагане на разследваща журналистика и за повишаване на прозрачността на финансирането на медиите. Предлага се разработване на европейско законодателство, което да защитава журналистите от съдебни дела, които целят да ги притискат, дискредитират или сплашват.

Елена Йончева изтъкна, че се очакват от ЕК законодателни мерки, за да се осигури прозрачност на дейността на управляващите:

"Искаме държавите членки да гарантират достъпа на журналистите до информация, до парламентарни дебати, до депутати, до публични дебати и пресконференции. Искаме това да се превърне в закон, а не да е пожелателно".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com