Енергийното министерство отмени търсене и проучване на подземни богатства в областите Стара Загора и Пловдив

3085
Енергийното министерство отмени търсене и проучване на подземни богатства в областите Стара Загора и Пловдив
Снимка: Aктуално

На 15.10.2020 г. Министърът на енергетиката издаде Заповед № Е-РД-16-602, с която се прекрати процедурата по заявление за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми - подземни богатства в площта „Свети Никола“, разположена в областите Стара Загора и Пловдив. С това Национална гражданска инициатива „България за Сърнена Средна гора“ изпълни първата, от поставените си при учредяването цели, съобщиха от изпълнителния комитет.

Припомняме, че на 13.12.2019 г. бе издадено Разрешение № 524 от Министъра на енергетиката, в което на „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД се разрешаваше да извърши търсене и проучване за метални полезни изкопаеми - подземни богатства в териториите на общини Стара Загора, Казанлък, Павел баня и Братя Даскалови, област Стара Загора и община Брезово, област Пловдив.

Петкова потвърди, че Дънди Прешъс се отказва да проучва полезни изкопаеми в Старозагорско, БСП с критики за концесиите

Дружеството Дънди Прешъс се е отказало да проучва метални полезни изкопаеми в площ "Свети Никола", разположена на територията на област...

Това предизвика широко обществено недоволство и стана повод за учредяването на Национална гражданската инициатива „България за Сърнена Средна гора“ на 25.06.2020 г. Оттогава избраният Инициативен комитет води последователни действия в посока отмяна на всяка възможност за проучвателни и добивни дейности в определената от министерството площ.

Инициативата срещна широка обществена подкрепа и на 25.09.2020 г. в Министерство на енергетиката беше депозирана подписка против даденото разрешение, подкрепена с подписите на над 10 000 граждани, като и до ден днешен продължават да постъпват подписи въпреки отминалия краен срок.

На 27.10.2020 г. представители на „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД, уведомени за отмяната на разрешението, внасят писмо с техен изх.№ 0879 и осъществяват среща с председателя на Инициативния комитет на „България за Сърнена Средна гора“, за да потвърдят становището си отпреди месеци, в което заявиха отказ от дейности и действия на територията на засегната площ.

Инициативният комитет на „България за Сърнена Средна гора“ БЛАГОДАРИ НА ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ, изявили активна позиция, участвали в кампанията и станали причина за тази първа победа. От комитета припомнят, че работата им продължава за постигане на втората поставена цел, а именно: Забрана върху дейности по търсене, проучване и добив на метални и неметални полезни изкопаеми по смисъла на чл.2, ал.1,т.1и т.2 от Закона за подземните богатства в Сърнена Средна гора, посочват още те.

„Дънди Прешъс Металс Челопеч“ се отказа да проучва в Старозагорско (СНИМКИ)

„Дънди Прешъс Металс Челопеч“ се отказа да проучва в средногорската местност Свети Никола. Тази позиция на канадската компа...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com