Ето къде зимната обстановка е усложнена и има затворени пътища

2115
Ето къде зимната обстановка е усложнена и има затворени пътища
Снимка: АПИ

Зимната обстановка в страната след снеговалежите в отделни райони остава усложнена, предава БНР. Продължава работата по отстраняване на причинените от лошото време аварии.

16 села са без ток в Добричко, както и 4 в община Каварна и 2 в община Генерал Тошево. Не работят помпените станции Батово, Долина и Дъбрава. Без вода са 18 села, нарушено е водоподаването и по високите части на областния център.

Варненската община Суворово остава в частично бедствено положение. То е в сила и в селата Булаир, Солник и Бърдарево, като за хората в тях е осигурено снабдяване с основни продукти. Ток няма и в Шкорпиловци, и в Голица, както и в част от село Доброглед, община Долни чифлик.

Обстановката във Варненска област се нормализира, все още има затворени пътища и населени места без ток. Това съобщи за Радио Варна областният управител на Варненска област Стоян Пасев, който уточни кои са все още критичните точки:

„Все още има три населени места без ток - Шкорпиловци, Голица и част от Доброглед, вилната зона. Екипите на Енерго-Про са закъсали и в момента помагаме на тях. Населените места са подсигурени с хранителни продукти“.

Нормализира се движението на автомобили по пътищата в Бургаска област след падналия на места снеговалеж.

В Хасковска област 7 села все още са без електричество. Заради липсата на електрозахранване към помпената станция от тази сутрин водата в град Маджарово е спряла. В района няма затворени пътища и бедстващи хора.

Проходими са и пътищата в Силистренско. Няма сигнали за населени места в областта без ток и вода. Със заповед на кмета на община Дулово от днес се прекратяват учебните занятия на територията на общината заради зимната обстановка.

В Габровска област републиканските пътища са проходими, в някои участъци - заснежени. Достъпът до някои села в района е труднопроходим.

Проходът „Шипка“ е почистен, съобщи за БНР дежурният в Областното пътно управление. Заради мъгла обаче е ограничена видимостта до 100 метра - в района на Троянския проход и в проход Шипково-Рибарица.

В Благоевградска област няма затворени пътища.

611 снегопочистващи машини са обработвали през нощта пътищата от републиканска пътна мрежа, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите. Обработката на настилките продължава.

Обстановката в област Добрич постепенно се нормализира, въпреки че на места от снегонавяванията преспите достигат до метър и половина. Изцяло отворен за движение е второкласният път II-27 Добрич – Балчик, възстановено е движението на МПС до 12 тона по път II-29 Варна – Добрич – Генерал Тошево, път III-207 Шумен – Тервел – Силистра, път III-2075 Орляк-Зърнево и път III-2077-Честименско-Каблешково.

Работи се по разчистването на пътищата Добрич - Генерал Тошево, Добрич - Силистра, Шабла - Балчик. Големи снегонавявания има на пътищата Балчик - Оброчище и Балчик - Каварна - Шабла.

Ето по кои пътища е ограничено движението

Ограничено е движението по пътя Генерал Тошево - Каварна поради снегопочистване, съобщиха от Пътната агенция. Временно е ограничено д...

В област Варна поради снегопочистване е ограничено движението по третокласните пътища: III-2902 Аксаковска панорама – Кичево, III-2901 Суворово – Ветрино, III-902 Оброчище – Кичево, III-9042 Венелин – Садово и III-9006 Аврен – Синдел. В област Силистра е затворен за движение на МПС над 12 тона третокласният път III-2077 Каблешково – Межден. В област Бургас е ограничено преминаването по път III-6009 в участъка Изворище – Каблешково.

В област Шумен поради снегонавяване е спряно движението по път ІІІ-7003 Шумен - Каолиново в участъка между с. Златна нива и с. Войвода. Обходният маршрут е Каолиново - Войвода – път II-701 - Шумен. В обратната посока: Шумен - Златна нива - път ІІІ-2007 – Каолиново, като участъкът е регулиран с насочващи стрелки.

Ограничено за всички автомобили поради влошената метеорологична обстановка е преминаването през проходите „Троянски“ и „Дюлински”. В област Смолян е ограничено движението на тежкотоварни камиони над 12 т с ремаркета и полуремаркета през прохода „Превала”.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com