Ето по колко плаща държавата на отбрани медии

7552
Ето по колко плаща държавата на отбрани медии
Снимка: БГНЕС

Темата със субсидирането на медии от държавата отдавна е на фокуса на общественото внимание или поне на определена част от обществото. Официален отчет на едно място за това няма, но след отговор на зададени въпроси по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) от страна на главния редактор на сайта Bulgaria News и на сайта 5GmediA Соня Колтуклиева Министерският съвет даде данни, които показват много.

Статистиката, дадена от държавата, се отнася за периода януари 2014 - февруари 2019 година и касае отпуснатите средства по оперативни програми т.е. такива, от които идват и евросредства. В някои от случаите обаче възникват основателни въпроси как получилите парите медии са успели да се преброят за тях предвид някои критерии, за да ги вземат.

Медийната свобода е мираж - върнахме ли се към Студената война?

Медийната свобода за последно е била толкова ограничена в края на Студената война. Тази констатация прави годишният доклад е на Съвета...

Такъв например е случаят с известната Илиана Беновска и радио К2. Чрез радиото тя е получила 203 651,60 лева.

Най-щедри към Беновска са били от Министерството на икономиката - по оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност” Беновска е отличена със 114 981,60 лева; по Програмата за развитие на селските райони - с 45 792 лева; по оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” - с 24 000 лева; по оперативна програма “Региони в растеж” - с 11 016 лева; по оперативна програма “Околна среда” - със 7 862 лева.

Според Соня Колтуклиева обхватът на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) изключва София и областните градове, макар че в публикуваните данни на официалния сайт на Държавен фонд "Земеделие" личи, че има одобрен документ за ПРСР за периода 2014 - 2020 година, в който пише, че "програмата ще се прилага на цялата територия на Република България". Министерството на земеделието е предоставило на радио К2 45 792 лева, което Колтуклиева вижда като нарушение на правилата и затова отправя запитване до ОЛАФ дали тези средства са били предоставени закономерно.

Сериозно  впечатление прави, че частната Нова телевизия (включително радиото и сайтът) е получила повече средства от БНТ. Нова телевизия (плюс радио Нова нюз и сайт) са получили 1 561 626,84 лева, докато за БНТ са отишли 1 080 006,73 лева.

Част от собствеността на един от най-големите британски вестници отиде при офшорка

Руският бизнесмен Евгений Лебедев е продал 20% от компанията "Лебедев Холдингс", която притежава контролния пакет акции от лондонския в...

При радиостанциите Дарик радио е получило повече средства (629 228,04 лева), отколкото Българското национално радио (399 028,08 лева). Припомняме, че радиото всъщност е под шапката на Nova Broadcasting Group.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com