Евроделегацията установи високи нива на корупция и безнаказаност у нас

6562
Евроделегацията установи високи нива на корупция и безнаказаност у нас
Снимка: Facebook

Налице е твърде много безнаказаност за корупцията, която разяжда обществото. Това заяви София ин'т Велд от Нидерландия, председателят на делегацията от евродепутати, които бяха на посещение в България във връзка с върховенството на правото и закона - мониторинговата група на комисията по граждански свободи и право към Европейския парламент LIBE.

"Връзките между олигарсите и медиите ни притесняват", каза още тя.

Делегация на ЕП пристигна у нас да проучи върховенството на закона

Делегация от евродепутати и експерти от Европарламента пристигна в България на двудневно посещение, за да проучи на място ситуацията с ...

На специална пресконференция делегацията съобщи своите изводи от визитата и своите впечатления - корупция, безнаказаност, неравенство и лошо управление.

"Преди всичко искам да кажа, че освен работата си по наблюдението по върховенството на закона и правото, ние искахме да дадем едно силно послание към България – Европейският парламент е тук и ви подкрепя. Понякога остава усещането, че Европа само гледа или критикува – не, ние сме тук", каза още Ин'т Велд.

Сред дошлите евродепутати е и Елена Йончева от Групата на европейските социалисти. Според нея е много добър знак, че вече е предизвикан интересът на Европарламента към проблемите на България. "Журналистиката в България е системно убивана", посочи Йончева. "За последните 10 г. еврофондовете се разпределяха непрозрачно и по този начин медии се превърнаха в обслужващи пиар агенции", каза Йончева.

"Има огромни проблеми, които видяхме. Но видяхме и решителността на българите да се справят с предизвикателстта, а решителността също е толкова огромна – решени хора, които искат да преобразят България и да се справят с всички проблеми", посочи още София ин'т Велд.

Евродепутат: ЕК си е замълчала при молба за помощ срещу корупцията от България

Български правителствени служители ме уведомиха, че са искали техническа помощ от Брюксел по отношение на борбата с корупцията, но тя н...

Според нея критичните, разследващите, обективните медии са изключително важни за справяне с корупцията в частност и за доброто управление. По думите ѝ големият въпрос е собствеността на медиите.

"Тенденцията е ясна - преди 20 години е била на 32-ро място, а сега на 112. Наистина има повод за притеснения. Нашата критика е в интерес на всички да има здравословна плуралистична медийна среда", посочи тя.

На въпрос за срещата им с главния прокурор Иван Гешев, София ин'т Велд отговори следното: "Не мисля, че получихме отговор на всички наши въпроси. Повечето от тях са за липсата на активност и липсата на започнати разследвания, например с печално известната снимка с бившия министър-председател, всички знаете за какво става въпрос. Тук се очаква главният прокурор да е наясно, защото става дума за голяма времечувствителност на казуса. Имаме и притеснение с правото на главния прокурор да прекратява производства".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com