Евролидери зоват социалните мрежи да спрат руската пропаганда. А България?

5451
Евролидери зоват социалните мрежи да спрат руската пропаганда. А България?
Снимка: iStock

Осем европейски лидери призоваха водещите технологични компании да започнат ефективна битка срещу дезинформацията. Премиерите на Чехия, Словакия, Полша, Украйна, Молдова, Естония, Латвия и Литва подписаха отворено писмо по темата, адресирано към изпълнителните директори на най-големите социални мрежи.

Писмото, цитирано от Euractiv, призовава технологичните лидери да спрат подстрекаването към бунтове, насилие и разпространяването на пропаганда. Тези проблеми са все по-актуални в контекста на войната в Украйна и нуждата да бъдат адресирани расте с всеки изминал ден.

Осем отблъскващи лъжи за Украйна

Доста преди пълномащабното нашествие на 24 февруари 2022 г. постоянен поток от дезинформация постилаше пътя за руската военна агресия. ...

ОЩЕ: Кая Калас: Социалните медии не трябва да се ползват за дестабилизиране на демокрациите

"Чужди информационни манипулации и намеса, включително дезинформация, се използват за дестабилизиране на нашите страни, за отслабване на нашите демокрации, за проваляне на присъединяването на Молдова и Украйна към Европейския съюз и за отслабване на нашата подкрепа за Украйна в условията на руската агресивна война", предупредиха осемте министър-председатели.

"Платените реклами и изкуственото усилване в платформите на Meta, включително във Facebook, често се използват за призоваване към насилствени социални вълнения, за извеждане на насилието по улиците и за дестабилизиране на правителствата. Големите технологични компании трябва да бъдат бдителни и да се противопоставят на това да бъдат използвани за постигане на такива цели", се казва още в писмото.

Лидерите призовават главния изпълнителен директор на Meta Марк Зъкурбърг да засили сътрудничеството с правителствата, гражданското общество, независимите медии и други участници, за да спре разпространението на пропаганда, която насърчава войната. Освен това те препоръчват платформите да се въздържат от приемане на плащания от лица, на които са наложени санкции. Призовават и за по-прозрачни алгоритми.

Къде се позиционира България срещу дезинформацията?

Доскоро у нас имаше протести пред TELUS - компанията, която модерираше Facebook за България - с искане да не се заглушават позиции в подкрепа на Украйна, а в същото време да се допуска агресивната руска пропаганда. Редица профили на известни личности с критични позиции бяха заглушени. TELUS отрекоха да имат връзки с Руската федерация.

Експерт: Руската дезинформация премина към отхвърляне на отговорността

Почти година след като Русия започна пълномащабната си атака срещу Украйна, подкрепяните от Кремъл разкази стратегически са се насочили...

ОЩЕ: Проруската пропаганда у нас: Едни и същи хора споделят противоречащи си кремълски наративи

През януари 2023 г. Actualno.com писа, че TELUS вече няма да отговаря за модерацията на социалната мрежа за България. След това едно от лицата на сайта за разследваща журналистика BIRD.BG Атанас Чобанов потвърди: "Компанията Мета (Meta) е прекратила договора си с TELUS и модерацията на български, руски и турски се пренася в Германия от месец юли. Дотогава модерацията е ограничена до педофилия, терористично съдържание, призиви за убийства и самоубийства, но не на политически лица".

Разследващият журналист Григор Лилов коментира във Facebook докъде България е стигнала с противодействието на руската пропаганда и дезинформация, като един от примерите му е свързан именно с TELUS. "Фактът е безспорен: политически сили и властта у нас подкрепят андидемократична, човеконенавистна пропаганда на Кремъл в родни медии и социални мрежи, затваря си очите за паяжината от български фирми, заети с тази дейност и не желае да се обърне и към технологичните гиганти, както постъпват други правителства - най-горещи зони на новата Студена война. А в някои отношения България е дори и по-гореща от тях", припомни той своя публикация от 27 януари.

Лилов заявява, че и преди това – в продължение на години – е поставял въпроса на дневен ред. И припомня свои позиции от 2014 г. и 2018 г. за две тролски фабрики, за които твърдеше, че действат у нас. Журналистът смята, че една от тях е "Лийдуей Медия Солюшънс" и я описва като „мощна икономическа групировка, лица, свързани с различни цветове от политическия спектър“. Лилов твърди, че началото на верижката е влиятелен бизнесмен, а краят - пиар на бивш министър. Пиарът подпомагал с тролове определена политическа партия, смята журналистът.

Дали това е вярно? Могат да се правят само предположения. Същото важи и за втората тролска фабрика, цитирана от Лилов. Тя е свързана с българско-руския гражданин и бизнесмен Борис Анзов, с интересна връзка със семейството на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова.

"Дезинформация в промишлени мащаби" - как Русия атакува ЕС

Основна тема на дезинформацията и манипулацията в световното медийно пространство през 2022 година е руската инвазия в Украйна, се твър...

Журналистът припомня и своя публикация от 2022 г., когато е бил блокиран във Facebook заради „език на омразата“ – коментар, в който пише, че тези, подкрепящи агресията на Путин, са с нисък интелект. По този повод Лилов развива цяла история – „български спецслужби обслужват интереси на техни руски събратя и руския Генерален щаб“.

Разследващият журналист постави проблема с блокирането в социалните мрежи и дезинформацията пред ДАНС в свое открито писмо от февруари миналата година. В него той искаше от службата да влезе в най-голямата „родна тролска фабрика“ – именно тази, свързана със Захарова според думите му. Подаде сигнали с данни още в ГДБОП, МВР и прокуратурата. Само че вече една година институциите не му отговарят, както пише Лилов.

„Смехотворен отговор получих единствено от МВР“, пише той и показва документа от МВР от 8 юни 2022 г. В него пише, че ГДБОП е направила проверка, но няма данни за извършено престъпление от общ характер, съгласно българското законодателство. Пише още, че ако възникне спор между социалната мрежа и потребител, то потребителят може да подаде иск до компетентен съд на държава от ЕС, в която пребивава. Или пък към съд в Ирландия, под чиято юрисдикция попадат продуктите на Meta.

"Съответно се обърнах към институции на нашите съюзници от ЕС и НАТО", пише Григор Лилов.

Експерти: Около началото на войната в Украйна имахме до 1800 публикации на ден с руска пропаганда (ВИДЕО)

„Едното нещо, с което резонира кремълската пропаганда, е сантимента към българите, че сме втора ръка европейци. Второто е свързан...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Областният управител на София обясни каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия

70% от хората искат нова пенсионна реформа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com