Евростат: България и Италия с най-малко затлъстяло население в ЕС

4007
Евростат: България и Италия с най-малко затлъстяло население в ЕС
Снимка: iStock/Guliver

Над половината от възрастните в ЕС са с наднормено тегло, сочат първите резултати от Европейско проучване за здравето (EHIS), публикувано днес от Евростат. EHIS измерва здравния статус, детерминантите на здравето и използването на здравни услуги на гражданите на ЕС.

България е сред страните с оптимален среден дял от населението с наднормено тегло – 55%. 40% от българите са във форма на предзатлъстяване, а 2% са под нормата. Като цяло страната ни се намира в златната среда – на 17 позиция от 30 изследвани страни по наднормено тегло, но е на завидното 28-мо място по затлъстяване със само 13% в сравнение с лидера в това отношение Словения с 19%. По-малък брой затлъстели хора има само в Италия – 11%.

Делът на възрастните с наднормено тегло варира в отделните държави-членки на ЕС, като най-високият дял е регистриран в Хърватия и Малта, където 65% от възрастните са считани за хора с наднормено тегло през 2019 г.

5 коварни нехранителни източника на наднормено тегло

Повечето хора са сигурни, че повишеното телесно тегло се появява само поради висококалоричното хранене и заседналия начин на живот. Но ...

За разлика от тях, най-ниските дялове са регистрирани в Италия (46%), Франция (47%) и Люксембург (48%). Въпреки че 45% от възрастните, живеещи в ЕС, са били с нормално тегло през 2019 г., малко повече от половината (53%) се считат за хора с наднормено тегло (36% в предзатлъстяване и 17% в затлъстяване) и почти 3% са с поднормено тегло, според техния Индекс на телесна маса (ИТМ). ИТМ е мярка за теглото на човек спрямо височината му, която предимно се свързва с телесните мазнини.

С изключение на тези на възраст над 75 години, колкото по-възрастна е възрастовата група, толкова по-висок е делът на хората с наднормено тегло: най-нисък е делът на тези на възраст от 18 до 24 години (25%), докато тези на възраст от 65 до 74 години са с най-висок дял (66%). Процентът на затлъстяването е съответно 6% срещу 22%.

Моделът е ясен и за образователното ниво: делът на хората с наднормено тегло намалява с повишаването на образователното ниво: докато процентът на възрастните с наднормено тегло сред тези с ниско ниво на образование е бил 59% през 2019 г., той е бил 54% за тези със средно образование и 44% за възрастни с високо ниво на образование. Степента на затлъстяване също намалява с нивото на образование: от 20% при възрастните с ниско и 17% при тези със средно до 11% от възрастните с високо образование.

Във всички държави-членки на ЕС с по-висок дял с наднормено тегло са мъжете през 2019 г., като най-голяма разлика е регистрирана в Люксембург (59% от мъжете срещу 38% от жените), Чехия (70% срещу 51%), Кипър (59% срещу 41%) и България (68% срещу 48%). 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com