Фандъкова иска СОС да върне 4 имота в Борисовата градина на общината

4341
Фандъкова иска СОС да върне 4 имота в Борисовата градина на общината
Снимка: БГНЕС

Столичният кмет Йорданка Фандъкова ще поиска Столичният общински съвет да гласува връщането на четири имота в Борисовата градина на общината. Терените са общинска собственост и с решение на СОС от 1997 г. са дадени за управление на „Софийски имоти“, предаде БГНЕС.

Става дума за кръглото кафене „Кривите огледала“, детски кът – „Водно каналче“, Велописта и „Трите дансинга“. В някои от терените в момента се намира ресторантът „Веселото село“, Маймунарника и автокъща "Капитолия", заради която е заведено и спечелено дело на първа инстанция от Столична община. Зад автокъщата стои братовчед на застреляния преди време Филип Найденов-Фатик - Салех Асил.

Опитва ли Фандъкова с административен номер да изиграе гражданите за Борисовата градина?

Има ли окончателен опит от страна на Столична община да прекрати каквито и да е дебати с гражданско участие относно бъдещето на Борисов...

„След моя проверка през 2017 г. „Софийски имоти“ ЕАД прекрати договорите за наем на земята и задължи наемателите да предадат държането на недвижимите имоти, като терените трябва да бъдат освободени от всички вещи и почистени.

Също по моя заповед директорът на дирекция „Общински строителен контрол“ към Направление „Архитектура и градоустройство“ издаде заповеди за премахване на незаконни строежи на терените на „Капитолия“ и „Веселото село“. И двете заповеди са обжалвани пред Административен съд София град.

Обжалвани са и прекратяванията на договорите за наем, с които се иска предаване на терените на „Софийски имоти“, като до момента на първа инстанция в полза на „Софийски имоти“ приключи делото с наемателя на терена на автокъща „Капитолия“, казва Фандъкова в доклада си, който ще представи в четвъртък, 27 юни, на общинските съветници.

Тя е категорична, че цялата територия на парка трябва да бъде управлявана от Столична община, която и в момента поддържа и управлява от общинското предприятие „Паркове и градски градини“ и добавя, че паркът, която е изключителна публична държавна собственост е даден за управление на Столична община през 2012 г. с решение на Министерския съвет.

Фандъкова: Искаме подробен устройствен план, за да избегнем строителство в Борисовата градина

Това лято ще бъде още по-работно. Това заяви пред bTV кметът на София Йорданка Фандъкова. "Грижата, инвестициите, които правим, показв...

„Предлагам на общинския съвет прехвърлянето на владението на имотите да се извърши между ОП „Паркове и градски градини“ и „Софийски имоти“ ЕАД, чрез предавателно-приемателни протоколи в срок, определен от Столичния общински съвет.

Това решение кореспондира напълно и със започналата процедура по приемане на Подробен устройствен план на „Княз Борисовата градина“, пояснява още тя и добавя, че подробният устройствен план на „Княз Борисовата градина“, който в момента се обсъжда, следва категорично да защити имотите, които са част от територията на парка като част от зелената система на София, като не допуска инвестиционни намерения на частните собственици, свързани с ново строителство.

За утре пък е насрочено заключителното обществено обсъждане на проекта за ПУП на парка, което ще се проведе в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com