Фермата в Болярово, където имаше съмнение за чума, е заличена юридически

6175
Фермата в Болярово, където имаше съмнение за чума, е заличена юридически
Снимка: iStock/Guliver

Заплита се казусът с животните от фермата на Ана Петрова от Болярово, в която през юли бяха установени две съмнителни проби за наличие на вируса на чума по дребните преживни животни. Шест месеца по-късно стадото е увеличено с нови 70 агнета. Въпреки че забрана за придвижване вече отпадна, животните от това стопанство остават на затворен режим. А собственичката им е получила уведомление, че фермата е заличена юридически.

Информация за заличаването на фермата на Ана Петрова получила след като отправила заявление до Агенцията по безопасност на храните за премаракиране на част от животните ѝ заради паднали ушни марки. По думите на стопанката, шест месеца след констатираните съмнителни проби за чума, няма умрели животни от заболяването.

Британски фермер отглежда… мебели (ВИДЕО)

Британската компания Full Grown е издигнала истинска мебелна фабрика в графство Дарбишър, в която по уникална технология се отглеждат м...

"Вчера получих писмо от ОДБХ-Ямбол, въпреки че в момента водим дела вътре в писмото пише, че аз трябва да осигуря достъп до обекта ми да бъдат евтаназирани животните ми... Не са ми изплатени субсидиите до момента нито за на глава животно, нито за пасищата", каза Петрова.

Въпреки опитите ни да се свържем и да разговаряме с директора на Областна дирекция по безопасност на храните в Ямбол оказа се, че всички служители имат забрана да говорят, съобщи БНТ.

Междувременно част от стопаните от Голямо Шарково, чийто животни бяха умъртвени заради чумата получиха от Агенцията по безопасност на храните писмо, с което им се разрешава закупуването на 15 животни, отглеждани в едно помещение. След 21 дни карантинен период и отрицателни изследвания може да се пристъпва и към увеличаване на броя на животните. "Аз с 15 животни не мога да си играя... най-малко трябва да си взема 100 животни, за да излизам и да им се радвам на стадото както си беше или господата да дойдат да си вземат парите, които ни преведоха и да ни купят животни, но в наше присъствие", коментира Тодорка Сакалиева, животновъд.

Част от засегнатите животновъди обмислят преустановяване на дейността си, а хора от цялата страна продължават да охраняват стопанството на Ана Петрова.

Най-голямата вертикална оранжерия ще произвежда 1 млн. кг продукция

AeroFarms ще стане най-голямата вертикална оранжерия в света. Нейният създател Марк Осима обяснява, че във вертикалната ферма растеният...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com