X
 
 

Филип Димитров е избран за зам.-председател на Венецианската комисия

2805 49
Филип Димитров е избран за зам.-председател на Венецианската комисия
Снимка: БГНЕС
Конституционният съдия и бивш министър-председател на България в периода 1991-1992 г. Филип Димитров е избран за зам.-председател на Комисията за демокрация чрез право (известна като Венецианската комисия) към Съвета на Европа. Той е представител на България в комисията от началото на 2017 г. на мястото на проф. Евгени Танчев, съобщава lex.bg. Председател на комисията остава италианецът Джани Букики.

Изборите за ново ръководство са били проведени на 6-7 декември във Венеция. Избрани са още двама нови заместник-председатели - Клер Бази-Малаури, член на френския Конституционен съвет и Реджина Кинер (Швейцария), професор на Конституционно и административно право в университета в Цюрих, съобщават от комисията.

Данаил Кирилов обясни как ще се търси наказателна отговорност на обвинителите

Създава се фигура, която има независимост и самостоятелност, за да проведе разследването и обвинението в случай на твърдение за деяние,...

Бюрото към органа също е с  нови членове - Хердис Керулф Торгейсдотир (Исландия), Вероника Билкова (Чехия), Майкъл Френдо (Малта) и Талия Хабриева (Руска федерация).

Новината за избора на Филип Димитров идва дни, след като Венецианската комисия обяви препоръките си за промени в законодателството у нас, с които да се осигури възможност за ефективно и независимо разследване срещу главния прокурор при необходимост.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че България ще изпълни всички препоръки, а Министерският съвет прие на извънредно заседание през уикенда промени в НПК. С тях шефът на отдел „Инспекторат“ към Върховната касационна прокуратура се натоварва с отговорността да разследва главния прокурор и заместниците му.

Според правителството независимостта му ще бъде гарантирана избора му - с квалифицирано мнозинство от 2/3 на Прокурорската колегия на ВСС. Той ще има 7-годишен мандат.

Данаил Кирилов пита Венецианската комисия за препоръки за разследването на "тримата големи"

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов пита Венецианската комисия за препоръки по въвеждането на ефективен механизъм за разследване ...

Проектът за промени в НПК вече е внесен в Народното събрание.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 27 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Филип Димитров е достоен човек! Свалям му шапка!
 • Анонимен 27.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Да е жив и здрав! България има нужда от него!
  : 0 !
 • Анонимен 26 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Лайнарко 18, във Венецианската комисия никой ниго не изпраща, малограмотен руски трол! Там избират хората по достойнство! Знаеш ли какво е това? Едва ли! Филип Димитров бе предложен и избран, като един от най-достойните европейски политици!
 • Анонимен 25 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Филип Димитров беше свален от власт от ДПС и БСП, които се сдушиха, усещайки далавера. Те чрез Беров издигнаха леберастко правителство, чрез което се упражниха в грабителство и получения опит го приложиха после с "царя" в Тройната далавераджийска коалиция. Плюенето по Ф.Д. от безродниците само издига имиджа му на порядъчен човек и държавник.
 • Н.Ц.В. БОКо I Банкянски 24 Н.Ц.В. БОКо I Банкянски преди 1 месец Профил на трол?
  АЗ го пратих Фильо на венецианците! За да им уйдисам за да не МЕ сулят непрекъснато от една страна и от друга страна за да задоволя неистовия апетит на Фильо (и с гъзо си смуче!) за повече пари, привилегии и партийно-номенклатърен разкош! Щото въпреки неимоверните МИ законотворческите услия от последните години, в Б-ия не мога да му осигура по законово-нормативен път толкова много пари за да си мъ виж още ›› лчи, слушка и живурка под крилото на Партията и службите!
 • Анонимен 24.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  лайнарко, само тази ли тъпотия успя да издрискаш, бляд
  : 1 !
 • Анонимен 23 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  ГОВНОЯД 22, никого не можеш да излъжеш, колкото и рубли да си взел! Ако Филип Димитров беше ви се подчинил, сега нямаше да повръщаш в нета небивалици! Самия факт, че Ф. Димитров ви дразни, означава, че не е от вашите! ти лижеш гъза на Путлер, а той те нарича ГОВНОЯД, а! Чудна работа! Понятието ГОВНОЕД е дефинирано от КГБ/ФСБ за теб- ако не ти харесва, иди се разбирай с тях, ГОВНОЕД долен! Публикув виж още ›› ано от Виктор Суворов: „С трого секретно КАА/08.113 Москва, 2.04.1947 г., - Инструкция НК/003 47: В сградата на посолството да не се приемат местни информатори и лица защитаващи на своя глава интересите на Русия, без наше нареждане, наричани кодово говноеди. Срещите да се организират от наши специални служби на публични места. Посолството приема информации чрез специалните служби.“
 • Аре у лево! 22 Аре у лево! преди 1 месец Профил на трол?
  Партията-ШАЙКА спуснала директива: Сичкото "българско" БКП-(КПСС-) и ДС-(КГБ-)гъзолизец, под прикритието на "безплатната" русофобия и "идейния" "антикомунизъм", в матросовска защита на нашето деде Фильо - едно изкуствено надуто с надменост парче и дребна "душица", избиваща комплексите си за малоценност и зависимости от тайното си минало и блюдолизко битие! Ако ЕКЗЕМПЛЯРЪТ Ф.Д. беше честен и достое виж още ›› н човек нямаше БЕЗРОПОТНО срещу минимум 10,000 Евро/месец да е ПОДГЪЗНИК на синчето Боби Велчаки (проф.д-р по соц. право) или на БЗНС-Танчевия изтърсак (също проф. д-р по соц. право) и прочие в партийно-целесъобразния свръх-луксозен БКП+ДС-пенсионерски клуб наречен "конституционен съд"! Ако беше поне малко закърмен с държавническо поведение нямаше като НАСРАН да мълчи и се скатава, търпейки и ПОЛЗВАЙКИ СЕ от комунистическо-партийното "законово" разточителство, гавра и мародерство с гражданите-данъкопладци! Нямаше да е СЪУЧАСТНИК в "законовото" въстановяване на всички елементи на комунистическата потисническа еднопартийна диктатура на ШАЙКАТА-партия, което от 10-тина години (след влизането в ЕС) е в ход в Б-ия! Нямаше мълчейки послушно да се ВЪЗПОЛЗВА от конюнклтурно-целесъобразната европейска комунистическа система на номенклатурните кадри с партийно-аристократични привилегии и безотговорност и ненаказуемост!
 • Анонимен 22.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  у лево сте комунетата, още от пропадането на ссср - там ние, които обичаме България, нямаме работа, безродник окаян
  : 0 !
 • Анонимен 21 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Платената лайкучка 18, който е лайняра от руското посолство, лае срещу достойния Филип Димитров, защото той не е от тяхните! Работата е ясна!
 • Анонимен 20 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Единственото, което може да направи човек пред Филип Димитров е да му свали шапка! Един достоен българин!
 • Анонимен 20.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Факт неоспорим!
  : 1 !
 • Анонимен 19 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  ГОВНОЯД 18, никого не можеш да излъжеш /колкото и рубли да са ти платили/ с този малограмотен фалшив пасквил дето си постнал! Самия факт, че Ф. Димитров ви дразни, означава, че не е от вашите! ти лижеш гъза на Путлер, а той те нарича ГОВНОЯД, а! Чудна работа! Понятието ГОВНОЕД е дефинирано от КГБ/ФСБ за теб- ако не ти харесва, иди се разбирай с тях, ГОВНОЕД долен! Публикувано от Виктор Суворов: „С виж още ›› трого секретно КАА/08.113 Москва, 2.04.1947 г., - Инструкция НК/003 47: В сградата на посолството да не се приемат местни информатори и лица защитаващи на своя глава интересите на Русия, без наше нареждане, наричани кодово говноеди. Срещите да се организират от наши специални служби на публични места. Посолството приема информации чрез специалните служби.“
 • Октомври 19.1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  ти си ВРАГ НА НАРОДА , както и ф.д. разбира се. Майната му на ес и нато. ЦЯЛАТА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА НАРОДНИЯТ ФРОНТ И ПАСТИР СТОМАНА. На либералните зарази ТРЯБВА ДА СЕ СЛОЖИ БЕЗКОМПРОМИСЕН КРАЙ.
  : 13 !
 • Анонимен 18 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Венецианската комисия демонстрира конюнктурна политическа целесъобразност с назначаването на подобен ЕКЗЕМПЛЯР на такъв висок юридически пост! След 1944 г. в 400х300км територията длъжностите (и заместниците им) Премиер, Президент, Шеф на парламент, МВР-министър, МО-министър, МВнР-министър, Правосъден министър, Посланик, Консул и всички дипломати, Шефовете на съдилищата, Главен прокурор, Военен пр виж още ›› окурор, шефове и служителите и агентите на службите, командващите от батальон нагоре, Шефовете на държавните радио, телевизия и комуникации, .... са били ВИНАГИ МУНДАРИ, свързани и обвързвани със зависимости от БКП, БЗНС-казионен, ОФ, ДС, РУМНО, ВКР!!! И този екземпляр Ф.Д. не прави изключение - просто изключения НЯМА!!! Потърсете в интернет и ютюб спомените на комунистическия полит-затворник проф. по право Янко Янков - бивш преподавател в СУ на Ф.Д. - за това как лицето се е държало и как си е взимало изпитите като студент с привилегии от роднинство с висши "заслужили борци против капитализма и фашизма" и квартални доносници! За прикритата му битност му на ДС- (или РУМНО-) явочник на адвокатска кантора - отделно!
 • Анонимен 18.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  "конюнктурна политическа целесъобразност" в европейските институции никога на е имало - това е ваш приоритет, на комунделите - скрий се, червен хемороид безроден
  : 3 !
Нагоре