Ген. Мутафчийски: Нямаме нарастване на смъртността, не правим експерименти с мерките

14376
Ген. Мутафчийски: Нямаме нарастване на смъртността, не правим експерименти с мерките
Снимка: Министерски съвет

Нямаме нарастване на смъртността, не могат да се скрият труповете. Това е един от най-важните показатели, че ние се справяме добре на този етап. Ние не трябва да си правим експерименти с мерките. Това заяви началникът на Националния кризисен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски по време на брифинг в Министерския съвет, заедно с вицепремиера Томислав Дончев и главен комисар Николай Николов, относно мерките, които държавата предприема и поддържа в борбата с COVID-19.

Целта на днешната ни среща не е да дадем ответен огън на нападките на господин президента по отношение на нашата работа, а да дадем яснота за снабдяването на болници и други здрави заведения с предпазни материали, медикаменти и оборудване, заяви вицепремиерът Томислав Дончев. За съжаление, в последно време влизаме устойчиво в режим да се ползва военна терминология за описание на различни социални или политически процеси, което е лошо, отбеляза още Дончев, като така намекна за думите на държавния глава Румен Радев от по-рано.

Томислав Дончев: Мислим за безвъзмездно финансиране на най-пострадалите фирми

„Държавата, доколкото са възможностите й, ще се опита да помогне на всички. Не забравяйте, че обичайно държавата разпределя 40 пр...

Припомняме, че при посещението си в болница "Пирогов" Радев каза, че хората, които вземат решения, са сити хора, но много българи гладуват, а гладният човек излиза на улицата. 

Ние осигуряваме храна на около 60 000 души чрез системите ни за социален патронаж. Заедно с Българския червен кръст, сме готови на още 40 000 души да осигуряваме хранителни продукти. Ние сме в състояние значително да увеличим осигуряването на храна, подчерта още в отговор на Радев Дончев.

Той обясни, че ако има ограничения, те не са парични. Единствените ограничения са от липсата на артикули на международния пазар. Щом големи държави търсят нашата помощ, това е показателно, заяви Томислав Дончев. Тук няма новобранци. Единственият персонален призив, който ще си позволя, по отношение на президента, е да следва собствената си препоръка: Нека всички да се смирим и да си вършим работата, подчерта вицепремиерът.

Томислав Дончев коментира, че опитите на държавата по отношение на мерките, които се предприемат, са свързани с това да бъдат комплексни. "Знаете добре всички схеми - и гаранциите през Българската банка за развитие от търговските банки, и схемата "60 на 40". И към момента продължава да се работи по други мерки, включително безвъзмездна помощ за ликвидна подкрепа на най-малките предприятия", уточни още заместник-министър председателят.

На въпрос за съмнителен кредит от Българската банка за развитие в размер на 75 млн. лв., свързан с колекторска фирма без обезпечение, Томислав Дончев коментира, че не знае с какво се занимава тази фирма и че отговорът трябва да дойде от Банката за развитие, откъдето трябва да обяснят защо са дали такъв кредит, защото "не звучи добре тази ситуация".

565 са вече случаите на коронавирус у нас

За денонощието са установени 24 случая на коронавирус, 299 случая са изследвани, като 16 са в болница, а 565 са общо случаите на COVID-...

По думите на ген. Мутафчийски акцентът през всичкото това време е бил върху лекарите, като през този период са се изграждали лаборатории със заповед на здравния министър. Началникът на щаба припомни мерките на държавата за обособяването на отделения в болниците за коронавирус инфектирани. Ген. Мутафчийски поясни, че е протекъл анализ за това до каква степен могат да се отложат плановите дейности в болниците. В резултат на този анализ Министерството на здравеопазването, заедно с НЗОК, е взело решение да се заплаща дейността, без да е отчетена такава, в размер на над 80%. Ген. Мутафчийски мотивира мярката с това, че болниците имат режийни разходи, които реално си стоят налице. Началникът на щаба посочи, че лицата на първа линия ще получат чистата сума от 1000 лева допълнително към заплатите си.

Според проф. Мутафчийски не може да се подмине мобилизацията на обществото с дарителската дейност. В обществото има безпрецедентна мобилизация. Обществото е мобилизирано да се справи с тази ситуация, убеден е ген. Мутафчийски.

По думите му у нас се тестува средно колкото в цяла Европа - 2000-2500 теста на милион население. Ген. Мутафчийски подчерта, че ситуацията в Щатите е крайно неуправляема в момента и заяви, че страната ни непрекъснато се снабдява с тестове във възможните количества, които има по света.

Как са разпределени личните предпазни средства, четете в този материал.

Темата продължава и в нашия блог.

Никой не трябва да гладува заради наложена карантина, настоява организация

Според Евростат близо 300 000 от българите са работещи, но бедни, или "работещи бедни". Това означава, че макар и тези хора да работят,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Най-важните новини за деня: 27 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com