X
 
 

Генерал от разузнаването: Няма връзка между атаката срещу НАП и сделката за F-16

7409 10
Генерал от разузнаването: Няма връзка между атаката срещу НАП и сделката за F-16
Снимка: iStock/Guliver
Не виждам връзка между хакерската атака срещу НАП и сделката за американските изтребители F16. Това каза за информационния блок "Добър ден" на Радио "Фокус" ген. Чавдар Червенков, бивш началник на Военното разузнаване. Той допълни, че не допуска възможността Русия да стои зад тази атака, тъй като най-вероятно става въпрос за индивидуално действие на хакер. Възможно е да е знак на протест към нещо, каза още той.

Още вчера вътрешният министър Младен Маринов заяви, че мейлът на хакерите идва от руски сайт и в него се иска оставката на финансовия министър. "Може би това има връзка с вчерашното решение за покупка на самолетите F-16", допълни Маринов.

Властите се оплакаха от "терористичната" хакерска атака срещу НАП

Терористично нападение срещу българските граждани и НАП – така властта определи хакерската атака, при която беше изтеглено огромн...

Най-вероятно хакването е станало през 2018 година, тъй като това са последните данни, разпространени от нападателите. Това е класически пример за хибридна война - да се пусне чувствителна информация, източена преди време в ден, в който правителството подписва важно решение - за закупуването на самолетите Ф-16, казаха източници на в. "24 часа" по-рано днес.

"Обезпокоително e обаче как въпросната атака е осъществена преди 20 дни, а ние нямаше да разберем нищо за нея, ако хакерът не се беше обадил сам. Интересно ми е институцията разбрала ли е, че има пробив в своята система за сигурност и какви мерки и взела", посочи Червенков. Говорим за суперкомпютър, който ще бъде инсталиран в България, страна сме, която доставя на Европа и на другата част от света доста от кадрите в областта на IT дейностите и технологиите, по линия на военните и НАТО се говори за киберсигурност и защита, а се оказва, че възлови елементи на български институции не са достатъчно добре защитени", каза още той. Ген. Червенков отбеляза, че подобни хакерски атаки създават несигурност в институциите и недоверие сред обществото, което само по себе си е заплаха за националната сигурност.

"Напрежението и недоверието в институциите са достатъчен удар и подриват сигурността, коментира още експертът. Според ген. Червенков е необходимо службите да разследват и да запознаят обществото с получената информация, защото неизвестността дава възможност за спекулации и конспиративни теории. Бившият началник на Военното разузнаване отбеляза, че опасност от подобни хакерски атаки съществува ежеминутно и фактите, свързани с пробив в системите на много по-сериозни организации в по-големи страни от България го доказват. Според него това е необявена война, която се води непрекъснато, защото хората, за които проникването в чужди компютри е занаят, се усъвършенстват непрекъснато, от друга страна институциите също обновяват защитите си. "Очевидно това е проблем, който ще се задълбочава в бъдеще, прогнозира генералът.

Припомняме, че за хакерската атака срещу НАП стана ясно вчера (15 юли), след като на електронната поща на определени медии бяха изпратени файлове, за които се твърди, че са на Министерството на финансите. Данните съдържали ЕГН-та, имена и доходи. По информация в някои електронни медии, течът е дело на анонимни хакери, които са разпратили през руски имейл сървъри масив от 57 папки. Хакерите твърдят, че състоянието на киберсигурността ни е пародийно. Освен това казват, че разбитите бази данни засягат информация за над 5 милиона български, чужди граждани и компании. Данните съдържат ЕГН-а, имена, а в определени папки има и справки за доходи.

За хакерската атака - БСП иска Борисов да обясни пред парламента, ДБГ пита има ли крадени банкови сметки

Парламентарната група на "БСП за България" настоя в днешното заседание на парламента да участват премиера на страната Бойко Борисов, ми...

Двама министри – Владислав Горанов и Младен Маринов бяха извикани на извънредно парламентарно изслушване, за да разяснят ситуацията пред депутатите.

По рано днес (16 юли) премиерът Бойко Борисов свика заради случката Съвета за национална сигурност. Министърът на финансите Владислав Горанов определи атаката като "изключително неприятна" и обясни, че около 3% от данните на НАП са засегнати.

Какво казва предполагаемият хакер за действията си - научете в този материал!

Actualno.com

Етикети:

 • ефрейтор от РАЗУЗНАВАНЕТО 8 ефрейтор от РАЗУЗНАВАНЕТО преди 7 месеца Профил на трол?
  Имаааа...имааа...недей да лъжеш кат дрът циганин!!!
 • След ударите в Хирощимо, Нагазаки, Чернобил, Фукушима : 7 След ударите в Хирощимо, Нагазаки, Чернобил, Фукушима : преди 7 месеца Профил на трол?
  как са постъпили относно въпросите с гражданските притежания , имоти ? Освен въпросите за евакуация - ти да , ти не .
 • ИМПЕРИАЛИСТ 6 ИМПЕРИАЛИСТ преди 7 месеца Профил на трол?
  Брех да му се не види! Май е истина: "Ние сме на всеки километър"
 • на всеки километър ли ? 6.1 на всеки километър ли ? преди 7 месеца Профил на трол?
  пункт за разстел .
  : 0 !
 • Това си е NATO учение от администрация Тръмп вслучай: 5 Това си е NATO учение от администрация Тръмп вслучай: преди 7 месеца Профил на трол?
  ядрена война с Иран , целите на ядрени ракети Буртас, Варна , като портове в Черно Море .
 • Евакуация, Компензация , Одържавянато : 5.1 Евакуация, Компензация , Одържавянато : преди 7 месеца Профил на трол?
  Сценариото изглежда в най-основните чертижи както последва по въпроси : 1. Кой ще се евакуира - или обратно , кой ще остане в ядрен конц-лагер на място ? 2. Кой дал подкуп предварително да е в списък на ол-инклюсиф до Хавайте , вместо гниенето ? 3.Имотите : какви да бъдат одържавени с или без компензация ? 3.1 Тук пак същата обстановка - имотът ти е в плана за целенасочено компензация или просто с виж още ›› и е "временен дълготраен контаминиран боклук-опасен" за който няма да получиш вместо стотинка известие за дължим данък почистване . Бизинис върви ! Кога ще почнем война с Иранците ?
  : 0 !
 • Слабаракия , кога ще има военен електронен преврат в името на NATO ? 4 Слабаракия , кога ще има военен електронен преврат в името на NATO ? преди 7 месеца Профил на трол?
  Само че NATO вече се разпадва , постъпенно . Благодарение на САЩ-Тръмп , както и Унитед Кингдом енд Нортерн Айрленд при Тереза Май. Така че , за какви сценария се говорят тука всъщност ? Вслучай България има само едно-единствено на първо място значимо сценарио : Блокада на Дарданелите - тоест достъп до каналът в Истанбул . Всичко друго , второстепенно .
 • Как сега с електронон Ягуар ни обясняват че няма : 3 Как сега с електронон Ягуар ни обясняват че няма : преди 7 месеца Профил на трол?
  дали обикновеният потребител на Андроид разбира , каквото се случи ? Говорят за санкция , какво санкция за какво ? Пробив може само да има с вътрешен , а оттам с спецове . А България какндидатсва за блок 70 или утре UBER-GPS с автонмно коли ли ? Кой да говори тука за НАП ли ? Кръглата уважаеми Господа и Госпожи папка на компрометиризация финансова на показ ли ? Посегатели върху интегралната систе виж още ›› ма на държавната сигурност ли ? Или по просто сказано : едни където знаят как да спречкат държавническата машинка в собствените им юзди ? QUOD VADIS , България ?
 • Анонимен 2 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Генерале, това го набий в чотората на министъра, тя е празна, има много место !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Шофьорът на Мето Илиенски разсъждава ... Сайта на некадърниците е бил хакнат през 2011 ГОДИНА ! Мето, Мето . Кой ми сра в гащите !
Нагоре