Генералният директор на БНР: Не съм упражнявал контрол върху словото

2795
Генералният директор на БНР: Не съм упражнявал контрол върху словото
Снимка: БГНЕС

"Свидетели сме на тревожна ситуация в Радиото. То е подложено на атака, която създава условия за противопоставяне на хората в БНР и уронва престижа на една авторитетна медия. А БНР е най-авторитетната медия в България". Това заявява генералният директор на Българското национално радио (БНР) Светослав Костов в отворено писмо, изпратено до медиите.

"Тази ситуация доведе до това няколко човека да използват един уважаван от мен орган – Съвета за електронни медии, за проводник на лични интереси, клевети и недоказани твърдения. Няма да позволя 20 години кариера в медиите, в която неведнъж съм доказвал професионалните си качества, да бъде опетнена от група хора и няколко медии", казва още Костов.

И КРС глобява БНР заради спирането на сигнала по време на протеста

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) връчи акт за установяване на административно нарушение на Българското национално радио. Ст...

"Тук е моментът да обърна внимание върху т.нар. „цензура“ в Програма „Хоризонт“. Категорично заявявам, че под никаква форма не съм упражнявал контрол върху словото и публичното общуване. Доказателство за това е програмното съдържание през последните дни. Наясно съм, че всяко желание за промяна на статуквото ще среща силна съпротива. Абсолютно съм убеден в правотата си. Не сме отстъпили от волята си за промени, защото отдавна има нужда от тях. Това искат и близо 1300 служители, работещи всеки ден, всеотдайно, за Радиото", категоричен е генералният директор.

"Ще потърся отговорност в съда на всички, които се упражняваха през последните дни върху моето име, достойнство и професионални качества. Ще направя всичко възможно да запазя независимостта, свободата на изразяване на мнение и доверието към обществената отговорност, която носят журналистите в Българското национално радио. Вярвам във всички работещи в БНР, вярвам в екипа, сигурен съм, че ще излезем по-силни от тази криза. Радиа много, БНР е едно!", завършва отвореното писмо на Светослав Костов.

Actualno.com припомня, че миналата седмица редакционната колегия на БНР поиска оставката на Управителния съвет и на генералния директор Светослав Костов. Това става заради скандала със свалянето от ефир на журналистката Силвия Великова и съмненията около профилактиката на програма „Хоризонт“, която доведе до това ефирът да бъде спрян за 5 часа.

Редакционната колегия беше изслушана около скандала и протестите в радиото от Съвета за електронни медии.

Редколегията на БНР поиска оставката на генералния директор Светослав Костов

Редакционната колегия на БНР поиска оставката на Управителния съвет и на генералния директор Светослав Костов. Това става заради сканда...

Самата Силвия Великова дойде на изслушването и даде много подробности за разговорите си с директора, от които се разбира, че той е бил обект на натиск да я премахне от ефира на „Хоризонт”, където тя отразява съдебните теми, включително избора на нов главен прокурор.

Междувременно Асоциацията на европейските журналисти - България кани колеги и граждани на протест под мотото "Да дадем сигнал". "Събираме се в 12:00 ч. в четвъртък пред сградата на БНР, а в 12:30 правим жива верига до телевизионната кула в София. Нека заедно пренесем сигнала от радиото до кулата, а от там към цяла България и Европа", уточняват още в съобщението си от Асоциацията.

Още подробности по темата ще откриете в този материал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 17 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 16 април 2024 г.

Протест пред Съдебната палата иска оставката на Сарафов (ВИДЕО)

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com