Георги Лозанов: Не подкрепям генералните директори сами да предлагат управителните съвети

15263
Георги Лозанов: Не подкрепям генералните директори сами да предлагат управителните съвети
Снимка: Actualno.com

Не подкрепям генералните директори сами да предлагат управителните съвети, защото част от функциите на управителния съвет е и да бъде надзорен орган по отношение на управлението на генералния директор. Това мнение изрази пред БНР Георги Лозанов, медиен експерт и бивш председател на Съвета за електронни медии. Той коментира темата, след като генералният директор на Българското национално радио Андон Балтаков поиска СЕМ да го освободи предсрочно заради липсата на политическа воля с промените в Закона за радиото и телевизията да се решат ключови за управлението на обществените медии въпроси.

„Сега в момента той (Управителният съвет - бел. ред.) е нещо абсолютно безсмислено, една трансмисия на самия генерален директор и това много укрепва едноличната власт на генералния директор, което според мен подлежи на реформа. Това трябва да се промени в медията, ако ще се променя моделът на управление“, посочи Лозанов.

СЕМ очаква до 1 ноември Балтаков да преосмисли решението си

Съветът за електронни медии днес, 22 октомври 2020 г., проведе среща с г-н Андон Балтаков, на която генералният директор на БНР изложи ...

Структурата на управлението в момента дава възможност на генералния директор да бъде едноличен господар на медията – това трябва да се разбие, ако ще се разбива, подчерта той.

Действително е абсолютно нелепо хора, които са свързани с предишния генерален директор на БНР, да продължават да стоят на управленски позиции, допълни Георги Лозанов и определи това като „катастрофална ситуация". Това, че настоящия УС на БНР трябва да си отиде, не значи, че трябва да въвеждаме принцип генералният директор да укрепва напълно персоналната си власт в Радиото, изтъкна още Лозанов. Казусът трябваше да бъде изчистен много отдавна като конкретен случай, но нямаше воля въобще да се реши случаят със спирането на БНР (заради който бе отстранен Светослав Костов, но не и настоящият Управителен съвет на медията – бел. ред. ) и кой носи отговорност, смята Лозанов.

„Генералният директор трябва да отстъпи правомощия и власт в неговите ръце, да даде много по-голяма самостоятелност на отделните програми. Генералният директор е в крайна сметка административен началник, който не би трябвало да стои в такава ключова позиция, наследена от социализма – тази пирамидална структура на обществените медии повтаря времето на БНР и БНТ от 30-40 години назад“, смята Георги Лозанов.

Необходими са задълбочени експертни обсъждания и постигане на консенсус по медийния законопроект, за да бъдат медиите политически независими, заяви още бившият председател на СЕМ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com