ГЕРБ и ДПС се готвят да приемат по закон, че общинските съветници никога не се корумпират

6231
ГЕРБ и ДПС се готвят да приемат по закон, че общинските съветници никога не се корумпират
Снимка: БГНЕС

Съвсем скоро общинските съветници де факто няма да са обект на Закона за противодействие на корупцията. Това личи от нов законопроект за поправка на т.нар. Антикорупционен закон, който беше приет в началото на годината и вече има няколко поправки, като най-новата преди тази е за т.нар. "гражданска конфискация". С нея де факто съдебна присъда дали някой е виновен за придобиване на незаконно имущество или не е виновен няма значение – значение има единствено какво казва т.нар. Антикорупционна комисия (КПКОНПИ), като проверката ѝ може да продължи колкото време тя си поиска, след като досега можеше да е максимум година и половина.

Поредната поправка обаче е още по-скандална. Тя отново е дело на депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия в парламента Данаил Кирилов, както и на депутатът Хамид Хамид, който обаче го играеше опозиция при обсъждането в пленарна зала на поправката за гражданската конфискация. Поправката ще бъде гледана днес, 19 декември, от 14:30 часа в правна комисия.

Адв. Кашъмов за промените в НК: Връщаме се векове назад в историята на правото

"Да се връщаме векове назад в историята на правото и демократичната история е много странно. За това, че 48 часа ние няма да имаме прав...

Всъщност тази преференция беше подготвена още през зимата на тази година – и пак с главно действащо лице Данаил Кирилов. Тогава беше "замразено" правилото, че съветниците не могат да участват в управата, надзорния или контролния съвет на търговски дружества с общинско участие, да бъдат едноличен търговец, съдружник, акционер и др. на търговско дружество, което има сключени договори с неговата община, както и с търговски дружества с общинско участие или с общински предприятия, да работят като прокурист, синдик, ликвидатор. И причината да се замрази забраната беше, че всъщност масово общинските съветници си участвали в управата на дружества с общинско участие.

Сега оправданието защо общинските съветници няма да са обект на закона е доста иновативно – били прекалено много (около 5400 души), съставът им е "динамичен" и ако трябва и те да декларират имущество, системата щяла да блокира, защото ще са необходими "много повече човешки и материални ресурси" и всъщност тези ресурси щели да струват по-скъпо в сравнение "с постигане на някакъв конкретен положителен резултат".

Други интересни моменти

Сложена е буквално граница кога нещата стават подозрителни относно това дали има корупция – при несъответствие в декларация от поне 5000 лева КПКОНПИ се задейства и дава 14 дни срок да има изясняване и отстраняване. Ако вече несъответствието е поне 10 000 лева, КПКОНПИ сезира НАП за проверка. Ако е 20 000 лева – заема се лично КПКОНПИ, което е част от и сега действащите текстове.

Гражданската конфискация застрашава основни човешки права, смята юрист

Начинът, по който беше въведена гражданската конфискация, застрашава основни човешки права. Всичко това са потенциално осъдителни присъ...

Направена е и поправка, че по отношение на декларацията за имущество трябва да се декларира всяка промяна на стойност на и над 5000 лева. Досега граница нямаше. Декларират се и доходи извън тези за заеманата длъжност, получени през предходната календарна година, когато са над 5000 лева, след като досега трябваше да са над 1000 лева. Същото се отнася и до разходи за обучения – вече ще се декларира пак над 5000 лева, защото били взети предвид "настоящите такси за обучение" (няма изрично уточнение на база кои учебни заведения е направена преценката), а не над 1000, както досега, плюс "други плащания с единична цел", а също и при промяна на и над 5000 лева при вложения – в инвестиционни и пенсионни фондове, ако общата им стойност е над 10 000 лева.

При всички тези нови по-високи прагове обаче, КПКОНПИ получава и нови правомощия – може да призовават граждани за обяснение, може при отказ без уважителни причини призованият да бъде доведен принудително и да бъде глобен - от 100 до 2000 лева, а при повторно неявяване без уважителни причини – от 500 до 5000 лева. Същият обаче и при същите обстоятелства е размерът на глобата, ако някоя институция е получила сигнал за корупция, но не го е предоставила на КПКОНПИ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com