Германски медии: Борисов няма да си тръгне лесно

9343
Германски медии: Борисов няма да си тръгне лесно
Снимка: БГНЕС

Бойко Борисов е синоним за цялата политическа система, за ендемична корупция, за несправедливост, за подкопаване на демокрацията, за липса на прозрачност, за злоупотреба с власт и шуробаджанащина, пише Der Spiegel, цитирано от DW.

Протестиращите в София отново блокираха важни кръстовища, съобщава Die Zeit. Те настояват за оставка на правителството, на главния прокурор и за нови избори. Този път за блокадата помагат пейки и контейнери за боклук. "Дори да разчистят временните лагери, ще ги изградим отново", декларират протестиращите.

Палатките на "Орлов мост" остават, полицията не използвала сила, защото имало много жени

Засега палатките и издигнатите импровизирани барикади на "Орлов мост" остават. Заради импровизираните барикади няма начин да мине автом...

Протестът срещу тиквите

"Безредици на улицата на тиквите" - така германското списание Der Spiegel озаглавява материала си, посветен на антиправителствените протести в България. От един месец няколко хиляди протестират ежедневно, а през септември - след края на лятната ваканция, се очаква да станат и повече, пишат авторите и посочват, че 60 процента от българите подкрепят протестите. Около Орлов мост вече се говори за "Улица на тиквите". "Тиквата" е прякорът на премиера Бойко Борисов, пояснява изданието. Той е враг номер едно и основна цел на протестите. Името му е синоним за цялата политическа система, за ендемична корупция, за несправедливост, за подкопаване на демокрацията, за липса на прозрачност, за злоупотреба с власт, шуробаджанащина и унищожаване на околната среда, четем още в германското списание.

Рокадите в кабинета няма да помогнат на Борисов, но той няма да си тръгне и лесно. Борисов има съюзници, смята Der Spiegel. Неговата партия ГЕРБ е уважаван член на фракцията на ЕНП в Европейския парламент. Член на ЕНП е и Християндемократическият съюз на Ангела Меркел. "Госпожо Меркел, не се ли срамувате от този корумпиран тип?", гласи плакат на немски език, издигнат по време на протестите.

При управлението на Борисов държавният апарат, правосъдието и управлявана от олигарси икономика се сраснаха в симбиоза, пишат още от германската медия. Правната система е независима само формално, а за разделение на властите изобщо не може да се говори. Олигарси управляват медии и са награждавани с държавни поръчки за своята лоялност.

Румен Радев: Репресиите срещу несъгласните не могат да върнат доверието във властта

“Противопоставянето на частни охранители на граждани и журналисти издава природата на сегашната власт и е още един аргумент за гр...

Борисов няма да си отиде лесно

Борисов избягва провокациите, що се отнася до външната политика. Той представя себе си и ГЕРБ като проевропейска сила и е лоялен към европейската политика. Освен това българският премиер има славата на шегобиец и чаровник. Когато канцлерката Меркел пристигне в София, я посреща с букет в цветовете на българския трибагреник. Когато германският ХДС празнува рожден ден, Борисов отправя поздрави в Туитър, започвайки видеото на немски език със силен славянски акцент.

Ще успеят ли протестите, пита в обобщение Der Spiegel. Политологът Даниел Стефанов е скептичен: "Има голяма енергия, голям копнеж за промяна", но липсва политическо ръководство, което да постави ясни искания. Българите не искат Борисов повече, казва Стефанов, но не вярват и на никоя друга политическа сила, че може да реформира системата наистина. Германското издание отбелязва и, че колкото и да е парадоксално, в допитванията ГЕРБ все още е водеща политическа сила. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com