Гешев, "Главболгарстрой" и Остап Бендер – има ли общо?

23400
Гешев, "Главболгарстрой" и Остап Бендер – има ли общо?
Снимка: БГНЕС

На 25 септември, петък, Отровното трио даде специален брифинг, посветен на новия дом на главния прокурор Иван Гешев. Припомняме, че той заяви публично на 26 август, 2020 година, в интервю за Нова телевизия, че живее в държавен имот "по препоръка на всички български служби за сигурност", но не уточни дали става въпрос за резиденция "Бояна".

Според Отровното трио обаче главният прокурор живее в резиденция "Бояна", а в края на миналата седмица триото разкри, че Министерският съвет (МС) е направил обществена поръчка за ремонт на дом №5 в резиденцията. Справка на Actualno.com в регистъра за обществени поръчки потвърди информацията – че е имало две поръчки, като първата е отворена на 16 април, 2020 година т.е. в разгара на извънредното положение заради пандемията от коронавирус, а втората – на 30 април, 2020 година, т.е. също по време на извънредното положение.

Адвокат призна: Гешев на практика е безконтролен в България

Безспорно е, че фигурата на главния прокурор на практика в момента е безконтролна в България. Това почти няма аналог. Налице е повсемес...

Защо се налага да бъдат отворени две обществени поръчки? Съгласно протокола от работата на комисията по поръчката, е подадена само една оферта – от "Главболгарстрой". Тя обаче не е приета, като в заключението защо се случва така е написано следното: " ... поради представяне на оферта, която не отговаря на предварително обявените условия за изпълнение на поръчката". И тъй като "Главболгарстрой" е единственият участник в поръчката, тя е прекратена.

При втория опит вече има двама участници – "Главболгарстрой" и "Жи Пи Груп". И докато "Главболгарстрой" е добре позната компания, с множество реализирани проекти по обществени поръчки, то "Жи Пи Груп" едва ли е известна на мнозина. Лицето на фирмата е Венцислав Манчовски – 20-годишен млад мъж, за който проф. Велислав Минеков, един от членовете на Отровното трио, припомни, че е искал да отсрами премиера Бойко Борисов за сагата с акциите на ФК "Левски" – само една глава от историята с Васил Божков, чийто край не се вижда. Историята на Манчовски обаче е далеч по-интересна, защото той има вземане-даване с българското правосъдие.

Едва на 17 години Манчовски привлича вниманието на прокуратурата заради обявен и непроведен концерт в пловдивската зала "Колодрума". Концертът се популяризирал под егидата на ЮНЕСКО, като документът от името на световната организация бил подписан от Манчовски. Във фалшивия документ пишело, че организацията финансира начинанието с 15 000 лева. Продадени били около 2500 билета. С какво още влиза под светлината на прожекторите Манчовски – НАУЧЕТЕ ТУК!

Буквално 20 дни след разкритията на Actualno.com за "Жи Пи Груп" на Манчовски (бел. авт. – да не се бърка с "Джи Пи Груп"), излиза втората оферта за ремонт в резиденция "Бояна". При заложена от правителството прогнозна цена за ремонта от 252 115 лв. без ДДС, компанията на Манчовски предлага да свърши работата за 142 593,81 лв., докато офертата на "Главболгарстрой" е 251 096,10 лв. За сравнение, при първата обществена поръчка офертата на "Главболгарстрой" е 251 099,60 лв.

От "инструмент на Господ" през "Каренин" до "първата национална държава в ЕС" - топ гафовете на Иван Гешев

С един "туит" главният прокурор Иван Гешев пренаписа не само българската, но и балканската и европейската история. В Деня на Независимо...

В крайна сметка, от втори опит печели "Главболгарстрой". "Жи Пи Груп" е отстранена, защото не се е запознала с техническата документация по обществената поръчка! Това е записано в официалния протокол за резултатите от поръчката. И още: "... "Жи Пи Груп България" ЕООД не е изпълнил условие, посочено в документацията за обществена поръчка, като си е позволил самоволно да тълкува указанията на възложителя, и офертата не следва да бъде разглеждана".

За финал – в специалния протокол за първата обществена поръчка изрично е записано защо офертата на "Главболграстрой" не отговаря на условията. Причината е, че компанията е предложила да купи по-евтини мокети и плочки, отколкото Министерският съвет е посочил като минимално изискване! Предложеното от "Главболгарстрой" е 84,08 лв. без ДДС за квадратен метър плочки, но МС е поискал не по-малко от 85 лв. Колкото до мокета – офертата е била 57,20 лв. за квадратен метър, правителството обаче е поискало поне 60 лв. Какви са основанията за поставяне на такива цени – дали заради определени стандарти или нечии желания, няма информация в официалните документи. А "Главболгарстрой" ремонтира в резиденция "Бояна" с оферта, която е с 3,50 лв. по-ниска от първата на компанията.

Още: "Атака или основателни въпроси – колко струва главният прокурор да живее в резиденция "Бояна"?

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com