Гешев посочи приликата между Прокопиев и Брендо, поиска промени в Наказателния кодекс

4930
Гешев посочи приликата между Прокопиев и Брендо, поиска промени в Наказателния кодекс
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Българската прокуратура в близкия месец ще изложи вижданията си за необходимост от някои важни промени в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс под формата на експертно предложение до Народното събрание.

Това обяви пред депутатите в пленарна зала главният прокурор Иван Гешев в рамките на представянето на годишния отчет на държавното обвинение. Той беше приет от депутатите със 120 гласа "за", 4 "против" и 2 "въздържали се".

По време на изказването си пред депутатите Гешев подчерта, че стандартът на доказване на българския наказателен процес е най-високият в целия ЕС. Ако в България се изисква една единица доказателства, за повечето страни процентът е 0,1%.

Той даде за пример обвинителен акт за пране на пари на английски съд, който е бил от две страници. Българският обвинителен акт за пране на пари щеше да е минимум оттук до Съдебната палата, посочи главният прокурор, като посочи, че с този пример онагледява проблема.

Очаква се промените, които прокуратурата ще предложи като наложителни в анализа си, да засягат текстовете за престъпления по служба, корупция, подкупът в частния сектор, ефективното използване на кадровия ресурс на следователите, на военните прокуратури с евентуално разширяване на материалната им компетентност, а също реквизитите на обвинителния акт.

Гешев със закани да "Чистим България", питат го политик ли ще става (СНИМКИ)*

Главният прокурор Иван Гешев публикува в Тwitter нов пост със хаштага "ЧистимБългария". "Наскоро един политик заяви, че бизнесът напус...

Обсъждане на отпадане на наказателната отговорност или редукция на тази отговорност за провокация към подкуп също ще е сред дискутираните теми.

Работим активно по приватизационния процес и по-конкретно по първите 14 сделки, които ни бяха предоставени от ДАНС, каза още Гешев.

Той предостави и данни за наказателните производства, водени срещу шофьори, седнали зад волана след употреба на наркотици. Докато преди години те са били 50-60 на година, в момента са 5000 до 6000.

"Сумирани с тези след употреба на алкохол, отиваме на между 10 до 15% от наказателните производства за година.Това е процентът на разкритите престъпления. Какъв е делът на реално извършените и неразкрити, едва ли някой може да ми отговори, но подозирам, че разликата е съществена", обясни Гешев. Той обясни, че вероятно ще се наложат и промени в Закона за движение по пътищата.

След изслушването си, Гешев говори и пред журналисти в парламента. Той обяви, че прокуратурата не коментира политически изказвания.

Тежки въпроси към Гешев в Twiitter - защо не разследва Пеевски и Борисов и за скандала с "Осемте джуджета" (СНИМКИ)

Главният прокурор Иван Гешев, който вече официално ползва социалната мрежа Twitter, отново използва платформата и отправи послание. В ...

"Ние чистим България от бизнесмени, които замърсяват България, които са осъществили престъпления, независимо дали са бизнесмени, олигарси, социално слаби. Има време за всяка работа под небето, има време за война, има време за мир, за мълчание. Ние сме във фазата, в която доста неща разкъсахме и е време да ги съединим и сме във фазата на войната", каза главният прокурор.

По отношение на арестувания в Бургас, Гешев посочи, че става въпрос за тероризъм.

"Това е чувствителна тема, колегите ще преценят дали ще уведомят медиите, за конкретния случай. Информация ще бъде дадена утре", каза Гешев.

Той за пореден път коментира и бизнесмена Иво Прокопиев.

"Подсъдимият Прокопиев не е по-различен от подсъдимия Цветан Василев, Арабаджиев, Банев, Миньо Стайков, от обвиняемите Бобокови. Всички те са невинни до доказване на противното. Единствената прилика между Прокопиев и Брендо е защитата им и това може да е случайно. Единият е осъден, другият е невинен до доказване на противното. Гражданите да не слушат кой какво говори, а кой какво прави", посочи Гешев.

Тежка присъда за българската прокуратура*

Първият и най-важен извод е, че българският съд е още жив. Този последен, поне частично непревзет остров на независимост в страната про...

Докато обясняваше това, той не пропусна да отбележи, че прокуратурата ще обжалва оправдателната присъда на Прокопиев по делото EVN - знаково поражение за държавното обвинение!

Гешев подчерта, че е имало медиен и политически натиск, включително отвън, по делото за продажбата на 33 на сто от държавния дял на електроразределителното дружество, по което Спецсъдът оневини Прокопиев и двамата бивши министри Дянков и Трайков.

"Прокурорите ще изготвят протеста, ако не са го изготвили вече. Тук ситуацията е много интересна - един кръг от медии, които претендират за това, че защитават независимостта на съда, говорят, че съдът е подложен на атаки, говорят за върховенство на закона, в последните седмици развиха кампания от неистини, от натиск върху съда, включително международен натиск, включително и мрънкане пред посолства, и какво ли още не", каза главният прокурор.

"Даже една международна, журналистическа организация, забравих й името /б.р. - "Репортери без граници", които бяха в съдебната зала/, каза, че в делото са извършени безброй процесуални нарушения. В един момент, когато се видя, че има оправдателна присъда, и ситуацията се промени рязко в посока на справедливост на съдебното решение", продължи главният прокурор. Той определи "Дневник" и "Капитал" за "да кажем медии".

"Когато разследвано лице обвързва това, че е собственик на медии, означава ли това, че ако престъпникът Брендо си основе два сайта, той не трябва да бъде разследван?!", попита риторично главният прокурор Иван Гешев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com