Гешев с нова остра атака срещу Борисов в опит да се спаси от отстраняване

16061
Гешев с нова остра атака срещу Борисов в опит да се спаси от отстраняване
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев влезе в режим на нова атака срещу партия ГЕРБ и лидера ѝ Бойко Борисов по време на заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) в понеделник.

ВСС започна обсъждане по второто предложение за предсрочно освобождаване на обвинител номер едно. То бе депозирано в Съдебния съвет на 22 май от страна на четирима членове на Прокурорската колегия и е заради „действия, които накърняват престижа на съдебната власт“.

На 1 юни ВСС допусна доказателствени искания от вносителите на първото предложение за отстраняване на Гешев (заради „тежко нарушение“) и от самия главен прокурор. Очаква се тази седмица това искане да бъде обсъдено по същество.

ОЩЕ: ВСС не уважи искането на Гешев за отлагане на процедурата по освобождаването му

Дебатът

Сарафов: "Барселонагейт" и "Чекмеджегейт" са под личния контрол на Гешев

"Делата за чекмеджетата и Барселона са под личния контрол на главния прокурор и когато отношенията му с Бойко Борисов се обтегнат, той ...

За разлика от предишното заседание, сега Гешев присъстваше лично. Той представи пълномощно, че използва услугите на адвокат Радостина Константинова-Томова, която да го защитава.

Искането на магистратите за освобождаване на Иван Гешев е по реда на чл. 175. Фактическите обстоятелства са: на пресконференция на 15 май 2023 г. г-н Иван Гешев обяви, че е подготвил оставката си, която малко по-късно скъса и изхвърли демонстративно. В публичното си изявление, коментирайки опорките и хибридните атаки срещу прокуратурата, заяви: „Между другото, ясно е какъв е политическият боклук в Народното събрание (...) и е време да бъде изметен този политически боклук“.

„Считаме, че действията на г-н Гешев са в противоречие на етичния кодекс на магистратите и могат да се квалифицират като действия, накърняващи престижа на съдебната власт. Съгласно принципите за почтеност магистратът трябва да бъде честен, коректен и учтив и да се отнася с уважение към хората. Трябва да избягва действия и постъпки, които са в разрез с утвърдените разбирания за благоприличие от страна на обществото. Действията на главния прокурор, изразяващи се в отправяне на обидни квалификации към представители на законодателната власт, в своята цялост могат да бъдат квалифицирани като действия, накърняващи престижа на съдебната власт. Действията на г-н Гешев скандализираха цялото общество и бяха възприети като несъответстващи спрямо неговата длъжност, което ги поставя в разрез с кодекса за етично поведение на българските магистрати", обявиха мотивите си вносителите.

Според законодателната власт действията се определят като „мутренски и непристойни“ – по думи на Христо Иванов, от публикация на „Дневник“, която е приобщена като доказателство. „Зад депутатите в Народното събрание стоят над 3 милиона души и не може да им се казва, че техните избраници са боклук“ – това е друг цитат от депутат, приобщен като доказателство.

"Не смятам, че трябва да бъда ограничаван само в предмета на днешната дискусия, защото тук далеч се надхвърлят целите на това производство. Зад тях прозира опит за политическа намеса в съдебната власт и нейното превземане. Аз съм далеч от мисълта, че говоря от името на цялото общество, защото чух, че то било скандализирано. Аз говоря от свое име“, отвърна Гешев.

Адвокат: Отстраняването на Гешев може и да се отложи

Взривът, предназначен за кортежа на главния прокурор Иван Гешев, събуди сили, които разлюляха върховете на съдебната власт. Темата за п...

„Най-вероятно зад това стои политическото влияние на партия ГЕРБ. Надявам се искрено, че това не е една политическа поръчка. Най-вероятно това е тоталитарен преврат – от хора, които са безпринципни, и чието уважение към правото е фрапантно. Те не уважават разделението между администрация и политически кабинети. Това прилича на кървава чистка, опит за тоталитарна репресия. Хора, които искат да обезглавят институциите и да подчинят прокурори, съдии и следователи на политически и олигархични интереси. Това обаче може да стане само през труповете на хора, които са наследници на загиналите за тази страна, за да изглежда тя, както днес. Тези хора, които посочвам, не само рушат държавността, а се саморазправят с враговете си. Може би ме възприемат като такъв. Но аз съм враг на този, който нарушава Конституцията и законността“, смята главният прокурор.

Според него това приличало на опит да се овладее съдебната система. „Може би ще искат скоро и президента, когото сега наричат със съответни имена. Моделът може би на един бивш министър-председател, за когото народът казва, че може би сега всички тези други хора искат да имат шкафчета. Защо някои от вас, колеги, бързат с тези хора? Не ви ли е интересно какво предстои? Какво ще стане с тази борба с мафията, която води прокуратурата? В последните 3 години има дела, които никога е нямало в историята“, твърди Гешев.

„Това не е право, а прилича на Сталинизъм. Връщаме се към едни други години. Вие не ме харесвате, някои политици не ме харесват, това ли е най-важният проблем в момента в страната? Да защитят един бивш министър-председател, може би Борисов, и да превземат съдебната власт?“, добави той.

Гешев каза, че няма да се откаже от своята „мисия“. „Защото нашата религия е страната ни, родината ни и справедливостта, каквото е призванието на всеки един български магистрат. И само делата имат значение, думите явно са се обезценили. Твърденията, че прокуратурата е всемогъща, явно са лъжа. Правото е свещено и неприкосновено, политиката би трябвало да е ограничена от Конституцията. Както виждате, тя не е. Пипа се с мазни пръстчета по Конституцията. Аз и колегите ми обаче работим и ще продължим да работим с нашите евроатлантически партньори само в защита на българския интерес и в защита на българския суверенитет“, добави главният прокурор.

Целта му оттук нататък била съдебна реформа и защита на съдебната власт, нейната независимост и тази на всеки български магистрат. „Не мислете, че след като минат през прокуратурата, няма да дойдат и към вас“, предупреди ВСС той. „Аз избрах и няма да мълча, сега изборът е ваш“.

Гешев внесе искане за сваляне на имунитета на Бойко Борисов

Главният прокурор Иван Гешев е внесъл в деловодството на 49-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на Бойко Борисов, който...

Адвокатът на Гешев обяви, че клиентът ѝ е депозирал становище срещу искането за отстраняването му, в което са изложени възражения по допустимостта на предложението. Едно от тях е свързано с качеството на предложителите – те могат да бъдат най-малко трима от членовете на ВСС. Настоящият състав обаче е с изтекъл мандат и според Гешев той няма компетентност да се произнесе по такова искане.

Конституционният съд беше сезиран с искане за тълкуване дали ВСС с изтекъл мандат може да освобождава главния прокурор. КС образува дело в края на май.

Главният прокурор предлага и отвод на част от вносителите на предложението за предсрочното му освобождаване.

Припомняме, че за отстраняването на Иван Гешев вече не са нужни 17 гласа от 25-членния ВСС (вкл. "тримата големи"), а 13 гласа. ОЩЕ: Зарков подпечата указа на президента за механизма за разследване на обвинител №1

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com