Гешев се изключи от виртуалното заседание на ВСС за оставката му

7246
Гешев се изключи от виртуалното заседание на ВСС за оставката му
Снимка: БГНЕС

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) обсъжда дали да започне процедура по предсрочно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Причината - обръщението на Съюза на съдиите в България (ССБ), с което се иска оценка и евентуално стартиране на процедура за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Има и насрещна реакция на Асоциацията на прокурорите в България в защита на обвинител номер едно.

В началото на заседанието Гешев обяви, че няма да участва в гласуването, защото точката го засяга и не желае да участва в противопоставяне на части от съдебната власт - прокурори и съдии. "Не бих си позволил да коментирам качества на съдии от ВКС и ВАС. Целта не е главния прокурор, а самия ВСС, неговата смяна", заяви Гешев. "Нямам навика да бягам от дискусии, но съм дръжен да изясня някои обстоятелства. Той добави, че е много трудно да се отговори на такъв тип коментари, които засягат негови изказвания. "Като я чета имам чувството, че се връщаме към романите на Оруел и соцреализма - в които се налагаше какво имаме право да говорим и какво не", добави още главният прокурор. Той обясни, че всички въпроси, които са поставени в обръщението, ги е коментирал както по време на 10-часовото му изслушване по избора за главен прокурор, пред правната комисия преди седмица и депутатите в пленарна зала, в писмото до комисията LIBE.

"Смятам, че е безсмислено да говоря часове, часове, часове по едно и също", каза още той. Той отново повтори, че българската държава е длъжник към най-уязвимата част на обществото - пенсионерите. "Може би за нас, които взимаме големи заплати, кражбата на пенсията на един дядо няма значение", каза главният прокурор. Той обаче подчерта, че докато е начело на държавното обвинение, тези хора няма да се чувстват изоставени. След това думата взеха няколко членове на ВСС, които искаха да се изяснят в каква процедура се намира пленумът и какво точно се обсъжда. Шефът на ВКС Лозан Панов пък се

Христо Иванов: Иван Гешев доведе до безпрецедентна криза правовия ред (СНИМКИ)

Главният прокурор Иван Гешев доведе до безпрецедентна криза правовия ред в България, заяви съпредседателят на Демократична България Хри...

обърна към кадровиците и ги призова да реагират в тази ситуация, да не си затварят очите и дадат оценка на публично известните факти за дейността на главния прокурор.

Боян Магдалинчев попита в каква процедура са в момента и какви са правомощията на ВСС по обръщението на Съюза на съдиите. 

Обръщението на Съюза на съдиите не е легитимен документ, защото няма входящ номер, коментираха друго от съдебните кадровици. 

Лозан Панов помоли членовете на ВСС да продължат с въпросите, докато се изчерпат. По въпросите, които зададе и главния прокурор, първо обсъждането на декларации на съсловни организации. Обсъждали сме декларация на Асоциацията на прокурорите, внесена от Гешев, без да се задават въпроси каква е процедурата. ВСС е кадровият орган, който избира главния прокурор. Реакцията на ВСС е закъсняла, защото вече 3 месеца се иска оставката на главния прокурор и има безпрецедентна резолюция на Европейския парламент. Имаме искане за оценка на дейността на главния прокурор. Кой, ако не ВСС може да я направи. Това, което се случва рефлектира върху имиджа на България. Всеки би могъл да поиска от ВСС да разглежда тази тема. 

И Адвокатски съвет-Пловдив иска оставката на Гешев

След Съюза на съдиите и Адвокатския съвет - Пловдив настоява за започване на процедура по предсрочно отстраняване на главния прокурор И...

Припомняме, че в края на септември от Съюза на съдиите в България изпратиха писмо до ВСС, с което за пореден път настояват кадровият орган да анализира поведението на главния прокурор и да започне процедура по предсрочното му отстраняване.

Темата бе обсъждана и на 8 октомври, когато председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов поиска въпросът да бъде внесен като точка в дневния ред. Тогава Панов обвини главния прокурор в арогантност и обяви, че институциите, сред които и прокуратурата, се превръщат в център на власт и се държат като "бухалка за врагове и чадър за приятели". С голямо мнозинство обаче тогава ВСС отказа да разглежда писмото.

Междувременно, пред сградата на ВСС има протест с искане за оставката на главния прокурор. На този протест беше наблегнато, че Иван Гешев иска в досъдебните производства да се ползват доказателства, които не отговарят на процесуалния кодекс и по-къси обвинителни актове. 15 000 страници обвинителен акт за КТБ и нито веднъж го няма името на Пеевски, припомниха протестиращите кариерата на главния прокурор преди да заеме поста - той беше наблюдаващ прокурор по мегаделото "КТБ".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com