Глас от църквата колебливо каза, че няма алтернатива на Европа

3833
Глас от църквата колебливо каза, че няма алтернатива на Европа
Снимка: БГНЕС

Думата "сган", използвана от архимандрит Дионисий, е негово лично мнение. Не мога да кажа нищо от името на Светия синод, но Светият синод осъжда всяко насилие и груби думи. Това заяви отец Александър Лашков в коментар за скандалното изказване на архимандрит Дионисий по адрес на хората, които определи за "либерални".

Архимандритът нашумя преди време, след като точно Светият синод заведе преди две години дело срещу него заради финансови злоупотреби, неспазване на църковните канони и организиране на честванията за Великден в храм-паметника "Александър Невски" със заря. Дионисий беше свален от председателския пост в "Александър Невски". В официалната му биография, публикувана на сайта на Българската патриаршия, е упоменато и, че през 2014 година е отличен от руския патриарх Кирил с орден „Св. преп. Сергий Радонежки” III-та степен.

Синодът призова за усърдна молитва против приемането на Истанбулската конвенция

Призив за усърдна молитва против приемането на Истанбулската конвенция отправи Светият Синод. Извънредно, всекидневно във всички храм...

Същевременно отец Лашков заяви, че явно с Истанбулската конвенция „се опитват да ни прокарат двусмислената „джендър” идеология”. Той каза пред Нова телевизия, че църквата не е против защитата срещу домашно насилие.

Конвенцията не задължава признаването на еднополовите бракове от подписалите я държави, не задължава признаването на „трети пол”, не задължава да се признаят като бежанци транссексуални и интерсексуални, не задължава въвеждане на полово обучение и сексуална ориентация в училище, посочи журналистът Тони Николов, цитирайки официално обяснение на Съвета на Европа (бел. ред. – да не се бърка с Европейския съвет). Отец Лашков обаче не се съгласи, че това е достатъчно, защото това обяснение не давало юридическо гаранция. Това било казано на отеца от „върховен съдия”, но Лашков не уточни името му. Свещеникът не можа да обясни и защо сега се случва това. „Светът не отива към по-добро, хората не стават по-морални, не се увеличава любовта”, добави Лашков. И определи Истанбулската конвенция за "война срещу човешката телесност и християнските ценности".

Николов обаче напомни как Румъния и Полша подписаха конвенцията. И посочи, че в българското законодателство има пропуски по отношение на домашното насилие – например лекар, който оказва помощ на пребита в дома си жена от роднина, не е длъжен да докладва на властите. Журналистът добави, че дебатът и посоката му обезсмисля основата на Истанбулската конвенция.

В проекта за конституция на Европа нито един път не се споменава на 600 страници думата "християнство", настоя Лашков. Той беше попитан директно какво да прави България, ако не да остава в Европа. Не мога да кажа, че има алтернатива – просто една Европа, която ще изостави тези лутания и ще се върне към християнските ценности, уточни свещеникът.

Истанбулската конвенция отново изкара граждани на улицата (ВИДЕО)

200 организации се обединяваме за една добра кауза - да няма насилие в България. Това заяви пред Actualno.com Надежда Дерменджиева, из...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com