Главният секретар на МВР: Не повече от двама души заедно в пешеходна зона. Законно ли е?

7420
Главният секретар на МВР: Не повече от двама души заедно в пешеходна зона. Законно ли е?
Снимка: БГНЕС

На обществени места, като "Витошка", има забрана за струпване на повече от двама души. Това заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов, обяснявайки защо вчера (29 март) по "Витошка" имаше полицейска активност. Той посочи и думи на началника на Националния кризисен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски в подкрепа на своето твърдение.

Припомняме, че със заповед на здравния министър от 17.03.2020 година (РД-01-131/17.03.2020) беше посочено, че се създава нова точка 9 към първата заповед за строги противоепидемични мерки от 13 март: "Не се допуска посещението и събирането на повече от двама възрастни хора на открити и закрити обществени места". Но след два дни излезе нова заповед, в която беше упоменато, че точка 9 се отменя. В най-новата към днешна дата заповед за противоепидемичните мерки на здравния министър не се упоменава нищо за точка 9.

Иванов увери, че няма да те глобят 5000 лева, ако вървиш сам по улицата. И добави, че вече се ползва т.нар. система със сирени, за да се предупреждава по високоговорителите да не се събираме. "Не виждам някакъв проблем безотговорните граждани да се стреснат", каза главният секретар на МВР пред Нова телевизия.

354 станаха официално болните от коронавирус в България

354 са официално потвърдените случаи на болни от коронавирус в България, т.е. след приключване на всички изследвания от вчера (29 март)...

Трябва да има самоконтрол, отговорност от самите граждани – не трябва да има само прилагане на сила от МВР, е тезата на Иванов.

Над 25 000 души са поставени под карантина към този момент, заяви главният секретар на МВР, който уточни, че ежедневно числото се променя. При извършване на проверка на улицата от полицаи, те могат да проверят по ЕГН дали някой трябва да стои вкъщи под карантина. Ако бъде хванат човек под карантина, се образува досъдебно производство и се подвежда под наказателна отговорност по чл. 355 от Наказателния кодекс. По този член се санкционира за нарушаване на карантина и има над 300 досъдебни производства.

Следене на трафични данни може да има само за лица под карантина и има само следене по данните от клетките на мобилните оператори, увери Иванов.

Попитан относно идеята всички да бъдем "маркирани" с трафични данни от телефони и да се използва система със SMS-и, за да можем излезем навън. Такава система има в Гърция – получаваш разрешение да идеш някъде със SMS, като заявяваш предварително къде ще ходиш и те следят по трафичните данни. В Албания влезе същата система от днес, 30 март.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 30 март

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) вълнува сериозн...

Иванов каза и, че има заразени полицаи с коронавирус – в София. Става въпрос за 5 души. Не са от работещите на КПП-тата, увери той. Иванов добави, че личните карти на КПП-тата се гледат от дистанция, не се вземат в ръка, като това било един вид самовъведена мярка. С 60% е намалял трафикът между градовете, уточни той.

Може би на даден етап армията ще се включи. Засега имаме необходимия капацитет да осигуряваме реда, каза още главният секретар на МВР. И изрази искрена надежда да няма сценарий да бъдат ограбвани магазини и хора за храна, като посочи, че полицията наблюдава големите търговски вериги.

Иванов увери, че никой не е репресиран заради противоепидемичните мерки.

Още: "Коронавирусът упражнява все по-силен натиск по света"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com