Готвят се по-строги правила за получаване на български паспорт

9469
Готвят се по-строги правила за получаване на български паспорт
Снимка: БГНЕС

Държавата явно се готви да наложи по-строги правила за получаване на българско гражданство. Желаещите да получат гражданство ще попълват специална декларация, в която изрично ще посочат в кои държави са били през последните 10 години. Това става ясно от промени в наредба, изготвени от Министерството на правосъдието и засягащи процедурата по даване на българско гражданство, пише в. "Сега".

Поправките са публикувани за обществено обсъждане, като целта им е да бъде "усъвършенствана" процедурата при проверката на кандидата и дали има "заплаха за националната сигурност, обществения морал и обществения ред". Тези поправки явно имат за цел да следят за лица, които са били в зони или държави, в които има терористични организации. Такава практика имат например САЩ, които отказват визи дори само на основание, че дадено лице е било в държава, която САЩ смятат за проблемна или място с концентрация на тероризъм. Със сигурност подобна декларация не само ще бъде основание за отказ от даване на гражданство, но и предполага изследване на миналото на всеки кандидат.

Предлагат отмяна за получаване на българско гражданство срещу инвестиции

Министерският съвет одобри проект за промени в Закона за българското гражданство, целящи отпадане на възможността чужденците, получили ...

С поправките работата на МВР и ДАНС ще бъде по-прецизна, се казва още в мотивите. Те предвиждат и други документи, изисквани досега от кандидата за гражданство, да се предават по служебен път между институциите, така че да се подобри административното обслужване. В процедурата за придобиване на българско гражданство се предвижда служебно осигуряване от Българската агенция за инвестиции и от Министерството на икономиката на удостоверенията за направени вложения и инвестиции от лицата, кандидатстващи за придобиване на българско гражданство по съответните разпоредби на закона.

Преди около два месеца правителството одобри проект за промени в Закона за българското гражданство, които още не са минали за гласуване през парламента. Текстовете предвиждат отпадане на възможността чужденците, получили статут на постоянно пребиваващи срещу краткотрайни инвестиции, да получават впоследствие гражданство при значително облекчени условия. Размерът на инвестицията за получаване на такъв статут трябва да е поне 2 млн. лв. Само че се оказа, потвърдено и от наблюдения на Брюксел, че хора, получили такива облаги за гражданство, всъщност най-често са играли на фондовите пазари - с купуване на български ДЦК и продажбата им дори преди да получат българските документи т.е. инвестицията вече липсва. Затова и кандидатите с приключила процедура ще трябва да вдигнат инвестицията си до 2 млн. лв.

За да се избегне нерегламентираното забавяне при възлагане на допълнителни проверки на кандидатите, срокът на процедурата по получаване на гражданство спира да тече, докато трае проверката.

Припомняме, че преди година де факто беше арестувано цялото ръководство на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) по разследване за организирана престъпна група, занимаваща се с длъжностни и документни престъпления и подкупи. Бяха задържани 20 души, сред тях председателят на агенцията Петър Харалампиев - номинация на "Обединени патриоти" и свързан с ВМРО, но военният министър Красимир Каракачанов буквално се отрече от Бате Харо, както е прякорът на Харалампиев, заместникът му Димитър Владимиров, главният секретар Красимир Томов. Но засега по случая няма съществено развитие.

България е дала гражданство на 914 души от страни извън ЕС

България е дала гражданство на 914 души, граждани на страни извън Европейския съюз. Това сочат последните данни на европейската статист...

От прокуратурата обявиха, че оперативната информация е сочела за подкупи и издаване на удостоверения, които служат за получаване на българско гражданство. Въпросните удостоверения са се търгували срещу 5000 евро на брой, като на седмица са се издавали между 30 и 40. Става дума за различни видове документи - например актове за раждане, документи за самоличност или регистрации. Харалампиев, който по-късно беше привлечен като обвиняем, бе пуснат през лятото от ареста срещу 100 000 лв. гаранция.

Разправиите около получаването на българско гражданство, както и удостоверения за произход, не са от вчера. Преди няколко години проверка на Върховната административна прокуратура установи, че ДАБЧ раздава такива удостоверения в нарушение на закона. Така стотици хора с недоказан български произход, предимно от Македония, Албания и Косово, са станали български граждани по натурализация, заобикаляйки сложната процедура.

Преди седмица се оказа, че трима руски висши чиновници имат статут на постоянно пребиваващи в България. Министърът на труда и социалната защита Максим Топилин, зам.-министърът на културата Николай Овсиенко и префектът на Югоизточния административен окръг Андрей Цибин притежават документи за постоянно пребиваване в българската държава, се казва в публикация на сайта "Русский монитор". Вестник "Сега" посочва, че е попитал МВР за ситуацията по Закона за достъп до обществена информация - на какво основание тримата имат този статут и кога е станало това, но към момента не сме получили отговор. Срокът за даване на отговор е 14 дни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com