Граждани са готови на протести заради стипендиите, които ще дават на ромските ученици

6411
Граждани са готови на протести заради стипендиите, които ще дават на ромските ученици

Граждани от Добрич са подготвили жалба във връзка с информацията от последните дни, че ще бъдат давани стипендии на ромски деца, за да учат и да не отпаднат от гимназиалния етап на образование.

Добричлии недоволстват от факта, че ромските деца ще получават стипендия за успех от 3.50, а българските ученици получават стипендия за успех от 5.50. Отделно - стипендията за ромите е в евро, а тази за българчетата - в лева.

Над 51 млн. лева за две години и без ефект в интеграцията на ромчета в училище

Осъществените дейности за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства през периода 2012-2014 г. в системата на...

Според гражданите Министерството на образованието и науката дели учениците, като определя подобен тип стипендии. "С какво моето дете е по-маловажно от някое ромче?", попита в ефира на Нова телевизия един от недоволните родители.

Знаем, че циганските общности ги ползват само по избори. Искаме равен старт за всички деца - и за българчета, и за ромчета, казаха още гражданите. Те подчертаха, че са готови на ефективни протестни действия, ако отговорните институции не обърнат внимание на проблема и не се вслушат в исканията им.

Actualno.com припомня, че по-рано тази седмица стана ясно, че ученици от ромски произход ще получават стипендии след завършен осми клас. Подсигурени са 1200 стипендии от по 30 евро на ученик.

Основната цел е ромите да бъдат мотивирани да завършат средното си образование. Стипендиите идват по проект "Подкрепа на ромски ученици за успешно завършване на средно образование", който се финансира от Ромския образователен фонд и Министерството на образованието и науката.

МОН даде 32 млн. лв. за интеграция на ромски деца (ВИДЕО)

Договори за 32 млн. лв. за интеграция на роми подписа вчера Просветното министерство. Парите са по две процедури на ОП "Наука и образ...

Проектът е на обща стойност 561 400 евро, финансирането от Ромския образователен фонд е на стойност 343 320 евро, представляващо 60% от общата стойност на проекта. МОН съфинансира 40 % или 218 080 евро. Очаква се за две години 200 ученици да завършат успешно 12-ти клас и успешно да положат държавните зрелостни изпити.

Вчера, 20.10.2016 г., станаха ясни и изводите от одита на Сметната палата относно интегрирането на деца от малцинствата в образователната система.

Осъществените дейности за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства през периода 2012-2014 г. в системата на образованието не са достатъчно ефективни за постигането на поставените цели и планираните ефекти.

Не са обединени усилията на всички заинтересовани институции и власти за постигане на ефективна и трайна образователна интеграция. В същото време за тази цел са финансирани дейности общо за над 26 млн. лв., от които 3,4 млн. лв. от бюджета на Центъра, над 21,4 млн. лв. по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и близо 1,2 млн. лв. от други европейски източници, става ясно още от одита на палатата.

Ще дават по 30 евро стипендия на ромчета, за да завършат гимназия

Ученици от ромски произход ще получават стипендии след завършен осми клас. Подсигурени са 1200 стипендии от по 30 евро на ученик. Основ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com