Граждански протест блокира столичния булевард "Черни връх" (ВИДЕО)

8978
Граждански протест блокира столичния булевард "Черни връх" (ВИДЕО)
Снимка: Ивайло Анев/Actualno.com

Граждански протест блокира столичния булевард "Черни връх". Движението бе прекъснато и в двете посоки. Протестът се организира за шести пореден път срещу изграждането на 120-метровата сграда на "Артекс" в столичния квартал "Лозенец".

Пред Actualno.com общинският съветник Войслав Тодоров разказа повече за случващото се. По думите му  инвеститорът "Артекст" строи незаконно тъй като разрешителното за строеж е изрекло още през миналата годината. Тодоров каза, че протестиращите са търсили многократно за становище главния архитект на София Здравко Здравков, ДНСК (Дирекция за национален строителен контрол) и Столична община, за да получат категоричен отговор дали има валидно разрешително за строеж или няма. Подадена е жалба и до прокуратурата, като в момента тя проучва случая. Сградата, която се планира да се строи е 120-метрова, докато в Общия устройствен план в района е записано, че могат да се строят здания, високи до 7-8 етажа.

Над 200 души се включиха в скоростното изкачване до Черни връх

Повече от 200 смелчаци стартираха тази сутрин в супер изпитанието от центъра на София до Черни връх, съобщава www.sofia2018.bg. 17-к...

Общинският съветник сподели и че протестиращите в "Лозенец" държат връзка и с протестиращи от други столични квартали срещи подобни проекти. Примери в това отношение са кварталите "Стрелбище" и "Борово". Тодоров добави, че има опити на кръстовището на бул. "Черни връх" и "Джеймс Баучер" да бъде изградено кръгово кръстовище, което да обслужва цяла инфраструктура от високи сгради като тази на "Артекс" - общо 5 на брой. Засега на Експертен съвет идеята не е минала, но предстои ново разглеждане.

Снимка: Actualno.com

Столичният бул."Черни връх" се разширява до околовръстното

Столичният булевард "Черни връх" се разширява двойно в участъка от бул."Тодор Каблешков" до ул."Флора Кънева". Това ще струва 7 млн. лв...

"Почти цялата площ между улици "Златен рог", "Вискяр" и "Тодор Ночев" е вече разкопана, а за тези терени все още тече дело относно изменения в устройствения план", казват организаторите на протеста.

Освен това, протестиращите алармират, че инвеститорът "Артекс" вече е заградил и части от улица "Златен рог", като поставените бетонови заграждания представляват пречка и опасност за шофьорите.

Същевременно, в момента тече процедура по изменения на подробния устройствен план (ПУП), който веднъж е върнат от Общинския експертен съвет по устройство на територията, а преди да е ясно какво определя планът за това място не следва да се изменят улиците в квартала, посочват още протестиращите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Пред фалит: "Български пощи" потъва, има ли опции за спасение?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com