X
 
 

Greenpeace: ТЕЦ "Бобов дол" не е пригоден да изгаря опасни отпадъци

2867 4
Greenpeace: ТЕЦ "Бобов дол" не е пригоден да изгаря опасни отпадъци
Снимка: БГНЕС
"Ако наистина се изгарят опасни отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“, това е много голям проблем, защото, от една страна, те нямат разрешение за това, а от друга страна, това създава опасност за хората, които живеят в близост. Освен това инсталацията на ТЕЦ-а не е пригодена за изгарянето на този вид отпадъци". Това каза в интервю за БГНЕС Меглена Антонова от екологичната организация Greenpeace.

„За нас това също не е било разрешено, макар че те твърдят, че са имали разрешително. Ние имаме информация, че те са имали едно писмо от МОСВ, с което им се разрешава, но за нас това не е правилния начин, защото това е била една непублична процедура, без консултации. По този начин те отново са нарушили Закона. От април 2019 г. те имат официално разрешително, което ние заедно с екологично сдружение „За Земята“ и 100 граждани от района на Бобов дол и Дупница, го обжалваме. Обжалваме го, защото смятаме, че има проблеми в начина, по който се е дало това разрешително и заради липсата на информация за отпадъците, които ще бъдат изгаряни, както и как ще се следи какви ще са емисиите от тази дейност“, обясни Антонова.

В ТЕЦ „Бобов дол“ са горили отпадъци без разрешително

В ТЕЦ „Бобов дол“ са изгорили отпадъци без разрешително. Това стана ясно от думите на новия министър на околните среда и во...

Попитана на какво отдава разминаването в тезите на управителя на компанията „Блацион“ ООД - македонския гражданин Горан Ангелов, който твърди, че в ТЕЦ „Бобов дол“ се горят гуми и пластмаси, и на твърдението на новият екоминистър Емил Димитров, който вчера в Министерския съвет обяви, че няма превишение на вредните емисии, Антонова подчерта, че работа на контролните институции е да кажат каква е истината. В същото време премиерът Борисов вчера обяви, че е разпоредил разследващите органи да изследва пепел от централата, за да се установи горени ли са опасни отпадъци.

„В официалните документи не смятаме, че някъде ще напишат, че изгарят този вид отпадъци, при положение че нямат разрешение за това. За това разчитаме институциите, МВР и прокуратура, да си свършат работата и ако има такива обвинения, те да бъдат качествено разследвани, за да сме сигурни, че това не се случва, тъй като е незаконно“, коментира още експертът.

Меглена Антонова посочва, че към момента този вид бизнес е доходоносен, тъй като ТЕЦ „Бобов дол“ получава пари за изгарянето на отпадъци, но не плаща такса на държавата за извършването на тази дейност. Именно затова и апетитът към тази дейност е толкова голям и той трябва да бъде спрян като се въведат високи такси, които да заплащат ТЕЦ-овете, както и да има строга регулация. А ако държавата няма възможност да упражнява контрол, то просто да не разрешава такава дейност да се извършва.

„Това е единствената причина те да го правят, тъй като икономически им е много по-изгодно, отколкото да купуват въглища. Обикновено централата, за да набави някакъв вид гориво, трябва да плати, докато в момента се получава обратната система, в която на тях им се плаща. Това е плюс за тях. Докато изгарянето не стане икономически неизгодно, за тях няма да намалява тази дейност“, категорична е Антонова.

ТЕЦ "Бобов дол": Имаме разрешение за изгаряне на отпадъци

„ТЕЦ – Бобов дол“ ЕАД има както действащо комплексно разрешително, така и разрешение за изгаряне на отпадъци и включи...

Меглена Антонова

Не трябва да се пропуска и фактът, че ТЕЦ „Бобов дол“, който непрекъснато търси как да намали разходите, без да инвестира, е част от студения резерв на страната и получава солидни плащания, за да гарантира енергийната сигурност на България. Само за сезон 2019 – 2020 топлоелектроцентралата ще получи близо 12 милиона лева.

Антонова посочва и в каква посока трябва да върви нашата страна, а именно към намаляване на генерирането на отпадъци и свеждане до минимум изгарянето на отпадъци.

„Европа като цяло върви към намаляване на това горене. Намаляват се количествата, които с изгарят в инсенератори, затварят се, или такива инсталации не влизат в експлоатация. Това трябва да е и посоката, в която ние трябва да вървим – по-малко генериране и по-малко горене на отпадъци, защото те са ресурс, който - ако не може да оползотворим, не трябва въобще да го генерираме. Не смятаме, че ние трябва да се превръщаме в депо за отпадъци на цялата територия на страната“, коментира в заключение Антонова и припомня, че изгарянето, особено на опасните отпадъци, вреди на околната среда и на човешкото здраве.

Подробности по тази темата четете и в тези материали.

Actualno.com

Етикети:

 • Бай Ставри е радост! 3 Бай Ставри е радост! преди 1 месец Профил на трол?
  Ето защо не искат Македония да стане членка на ЕС и НАТО - за да бъде плацдарм извън евро-регулациите за криминалните им и контрабандни далавери и пране на пари (ДПС-ара Христо Бисеров переше парите от рушветите през македонски банки, нали?!)!!! Данни за вносителя на боклука за централите на Ковачки: Българското търговско дружество "Блацион" ООД с ЕИК 203938566 с капитал 2000 лв., със седалище и а виж още ›› дрес на управление в гр. София-1113 СО-Изгрев, ул. Фр.Ж.Кюри № 20 ет.4 оф.3 (срещу македонското посолство!) и управител Блаже Игнатовски – гражданин на Република Северна Македония, и съдружници: Блаже Игнатовски (800 лв.); "Юпитер Секюрити" ЕООД ЕИК 113591091 (300 лв.), Винченцо Трассари (300 лв.); Ецио Боче (300 лв.); Горан Ангелов (300 лв.)!!! А самият Ковачки ("ЛИДЕР") не беше ли коалиционен ортак и финасов благодетел на ДС-Ванче караПрасе (ДС-МВРо) https ://bit.ly/2RaC4Md ? А екологичният зам-министър по отпадъците Николай Кънчев (от 30 години съпартиец, търговски съдружник, съБутилник и, както разправят в ДС-МВРо, любовник на ДС-Ванче караПрасе) не е ли от пропаганднаната шпионско-контрабандна структура на ДС-държавна издръжка под прикритието на противоконституционната политичвеска партия "ВМРО-Б.Н.Д."?! А ПЕРАЧНИЦАТА НА ПАРИ от контрабанди, пасорти, рушвети ФОНДАЦИЯ в ЧАСТНА ПОЛЗА "ВМРО" (ЕИК 112602581, гр. Пазарджик ул. Ив. Вазов 14 ет.2 с шеф Красимир Дончев Каракачанов с ЕГН 650329хххх) с противозаконно апортиарани ОБЩЕСТВЕНИ ИМОТИ и АКТИВИ на Македонските Братства дали случайно няма "дарители" (на рушвети) от кримнални лица и структури?! И случайно ли съпругата на ДС-Ванче - Росица Слабакова - караКачан - е парашутирана без необходимия стаж и юридически капацитет за прокурор в Соф. Градска, а сега и в Соф. Апелативна Прокуратуря - да "разследва" или да прикрива дебелака си, ли?! Ало-о-о, Гешев, врагът с ДС-партиен билет е в "гащите" ти и ако не се "подмиеш" - патриотарската краста не ти мърда!
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  За корумпираните министри и държавни управници съд и в затвора в белене до живот....герб са ОПГ.
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Може, може, ако са "кихнали" колкото трЕбе, на когото трябва и са пълнили редовно куфарчетата, пътуващи за едно много високо место !
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Абе из мрежата се бъбри за едни 3.8 милиарда на един важен Банкянски ВИПаджия ?
  : 1 !
Последно в Актуално