Гърция възропта срещу картата на лъва пред НДК, била включвала гръцки земи

5377
Гърция възропта срещу картата на лъва пред НДК, била включвала гръцки земи
Снимка: БГНЕС

Гърция възропта срещу възстановения паметник на лъва от мемориала на Първи и Шести пехотен полк пред НДК заради изобразената върху щита на лъва карта на Санстефанска България, която включва и днешни гръцки земи.

Възражение има и срещу думите на военния ни министър Красимир Каракачанов казани при откриването на паметника, че изобразеното върху щита показва за какво се бори Българската армия и за какво са воювали и загивали българските воини.

Издигат нов паметник пред НДК

Нов паметник ще бъде издигнат днес на мястото на монумента „1300 години България“ пред НДК. Сега там ще бъде монтиран мемор...

Официална нота от гръцка страна няма, но темата е коментирана между дипломати, като предстои и нов такъв разговор.

От Външно министерство са категорични, че между България и Гърция няма напрежение. Министърът на отбраната от своя страна коментира, че в паментика няма скрит контекст. Красимир Каракачанов припомни, че именно за идеала Санстефанска България страната ни е участвала в няколко войни и е дала над 200 000 жертви. По дуите му това не означава, че ние трябва да изрежем част от история си, защото някой някъде би се почувствал ощетен.

"Лъвът от Мемориала на Първи и Шести пехотен полк не е повод за спор с Гърция", заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева. Тя уточни, че вчера представител на Външно министерство се е виждал с гръцкия посланик, а днес с него ще се срещне и заместник-министър.

Този паметник стои пред Военноисторическия музей от много години и в никакъв случай не представлява претенции на България за териториални граници, посочи още Захариева.

Откриха първи паметник на Левски в Канада

В Канада беше открит първият паметник на Васил Левски. Монументът на Апостола се извиси на 29 октомври 2017 г. в Българската източнопр...

"Гърция няма основание да се сърди. Фактите от историята не би следвало да са повод за измисляне на несъществуващи конфликти", коментира Каракачанов, цитиран от Дарик.

„Не виждам защо трябва да се изпада в подобна истерия. Най-малко като се разходите, в който и да е град, ще видите почти навсякъде в центъра една улица, която се казва „Василий Българоубиец“. Това са историческите факти. И да се сърдим, и да не се сърдим, това се е случило в далечната 1015 г. и не мисля, че фактите от историята или други паметници на Византия, когато тя е притежавала част от българските земи, би следвало да бъдат някакъв повод за измисляне на несъществуващи конфликти. Мисля, че паметникът е много хубав и се връща там, където му беше мястото. Тези 200 000 воини, които са загинали за идеалите на българската нация, трябва да бъдат уважавани и това трябва да се случва със съзнанието на българския народ, без значение кой какво някъде може да си помисли“, каза министърът.

С тържествена церемония на Архангелова задушница фигурата на Лъва от Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести пехотен полк на Първа Софийска дивизия бе върната на старото й място. Това стана възможно след дългогодишен спор за съдбата на паметника 1300 години България, който се намираше на същото място. Лъвът от Мемориала е само част от стария паметник. Предстои и плочите с имената на загиналите да бъдат възстановени. След демонтирането си през 1977 г. лъвът и плочите от мемориала се съхраняват в Националния Военноисторически музей.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com