X
 
 

Харалан Александров: Ще прогоним младите, но няма да се променим

1900 6
Харалан Александров: Ще прогоним младите, но няма да се променим
Снимка: БГНЕС
"Всеки опит да бъде цивилизована социалната сфера се натъква на свирепи удари от страна на агонизиращата патриархална култура. Не си ли спомняте какво се случи със закона за социално подпомагане, чиято задача е точно тази - да цивилизова и развие грижите за деца? Появиха се отнякъде едни обезумели, силно разтревожени, според мен идеологически манипулирани родители, които казаха: "Не, спирате, ще ни вземете децата, ще ги дадете на едни норвежци, ще ги направите джендъри и още куп безумия. Това е съвършено целенасочена битка на патриархалната култура да запази суверенните права върху децата си. В култура, в която най-важното е родителят да притежава детето всичко друго може да бъде пожертвано - може да бъдат пожертвани децата от малцинствените общности, могат да бъдат пожертвани децата, бъдещето на страната... важното е нашите деца да живеят по начина, по който ние вярваме. Това е патриархата  и това е светът, в който живеем. Всичко друго е светът на проваления патриархат. Корупцията, безхаберието, лошото функциониране на институциите и масовата миграция на младите  - ние ще ги прогоним, но няма да се променим. Това е дебатът как отглеждаме хора и какво правим със следващото поколение. Това е единственият важен дебат, тъй като ние друг ресурс нямаме." Това заяви социалният антролопог Харалан Александров във връзка с ужасяващият случай на насилие над 8-годишно дете от ромски произход. 

Според Александров това говори за провал на обществото:

Харалан Александров: От проекта на Слави може и да се роди юначно отроче

„Преди 4-5 години такъв проект би имал много сериозна подкрепа, защото тогава имаше момент на голяма надежда. Самият Трифонов изг...

"Децата, които са жертва на подобен тип насилие от родители или познати получават тежки травми – ментални и морални увреждания. Необходима е изключително дълга терапия, за да се съвземат. Затова превенцията е изключително важна. Това е провал на цялостната култура, която аз наричам култура на агонизиращ патриархат."

Антропологът заяви, че колкото е по-бедна една общност, толкова по-затворена е тя. Той обясни, че не е достатъчно децата от бедните общности да посещават училище, за да се социализират.

"При положение, че то живее в ад – това няма да доведе до позитивно развитие. Необходимо е да има друг тип интервенции, които да бъдат съобразени с конкретния случай", посочи експертът.

Actualno.com

Етикети:

 • Путко Мафани 4 Путко Мафани преди 1 месец Профил на трол?
  К'ъфь е тоя РОЗАВ антрополог?Блъска ми нещо на ДЖЕНДЪР!!!
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Ганьо си е Ганьо още от времето на Алеко и няма да се промени.
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Какъв никакъв нарид сме изгъкан ит завист ,злоба к алчност управниците мразят себе си к два пъти пивепе хората....сами се унищожаваме..и так и аз даса еба в идиота пе съм тук...трябваше 89- та да избягам ,ама на тъп българин си останах
  : 0 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Ало Харалампи, я са земи в ръце б, ко да напрая аз че мангала си е мангал и за 30 години "интеграция" те си остават животни. Заради такива царвули като теб само наливаме паеи за тея изроди. Кастрация, газова камера и за органи да спасявар живота на тея дето са страдали заради тях! Това е решението!
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Демек насилие има само при циганите.
  : 0 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  И какви други интервенцци, всезнайко!? И кой да ги проведе!? Тия партийни върхушки ли?