Христо Грозев: Следим паричните потоци от Русия към български журналисти

8346
Христо Грозев: Следим паричните потоци от Русия към български журналисти
Снимка: Getty Images

Българският журналист Христо Грозев, който е част от екипа на световноизвестния разследващ сайт Bellingcat (основан от Елиът Хигинс), сподели, че работи с български журналисти за проследяване и изясняване на потоците на средства от Русия към български журналисти. Грозев говори по темата по време на специализирана дискусия в кино "Люмиер", след прожекция на филм, посветен на руския опозиционер Алексей Навални.

"Външните потоци, които са прихвати, са към по-маргинални медии и не е най-добре да се използва тази информацията засега. Затова ние следим какво става в по-големите медии", поясни Христо Грозев в разговор със зрители след премиерата на филма "Навални" в кино Люмиер.

Грозев сподели тази информация във връзка с хибридната война, водена от Кремъл вече години наред и още по-активно, откакто започна войната в Украйна през февруари тази година.

Actualno.com припомня, че Христо Грозев е българската следа в разследването за това кой и как се е опитал да убие руския опозиционер Алексей Навални с химическото оръжие "Новичок". Грозев разказа на публиката в кино "Люмиер", че по време на разследването и заснемането на филма по никакъв начин не е бил уплашен, но е бил застрашен през цялото време. Да бъдеш във фокуса на новините по никакъв начин не те предпазва, добавя разследващият журналист.

От разговорът с журналиста стана ясно, че казусът "Навални" е доказателство как работи Кремъл, как се опитва да заличи опонентите на Путин чрез отравяне или масова информационна кампания с разпространение на фалшиви новини. Грозев обясни, че войната в Украйна се води по същия информационен подход, но с помощта на силата на "Росгвардия".

ОЩЕ: Немски лекари публикуваха доказателства за отравянето на Навални с "Новичок"

Журналистът счита, че Путин единствено заплашва с ядрено оръжие света, но по никакъв начин не би могъл да го използва като средство във войната с Украйна. Обяснението за него е просто и логично - за натискането на червеното копче не е необходимо само Путин да го натисне, но и още 5 души. Дори когато един руснак от службите не натисне червеното копче - ядренета атака ще бъде предотвратена и минути по-късно Владимир Владимирович Путин ще бъде търсен от съда в Хага.

ОЩЕ: Путин стартира ядрена война - по руската процедура не може да го стори сам

За да се получи качествено журналистическо разследване, Христо споделя, че е "много важно се научиш да работиш с данни, без да разчиташ на фалшиви източници", дори и "да се самоограничаваш кога трябва да използваш данните."

Относно руснаците, които продават данни на разследващите - Грозев изрази съжаление за тях, защото това е единственият начин да оцеляват в Русия. Репресират се не само хората, които предават и разказват по телефон или на видео информация, но и тези, които продават данни, допълва още той.

Макар и за Грозев личността на Алексей Навални да е била съмнителна, българският журналист е осъзнал, че определено не е "инструмент на Кремъл", както си е мислел в началото - затова е започнал и да работи с него. Грозев не харесва либертарианския му начин на мислене, но много руснаци, макар и познаващи миналите му прояви в Моска, го одобряват и знаят, че може да премахне диктатурата на ФСБ.

Навални, макар сега в затвора, в килия 1,5 м на 1,5 м, оставя послание за руснаците да не бездействат, защото няма външен фактор, който би могъл да ги освободи. На това мнение е и Грозев. За него дори и 10% от руското общество ако се противопоставят на режима в Кремъл, Русия би могла да има много по-различна визия - въпреки че демокрацията е много крайна дестинация за руснаците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com