Христо Иванов: Изборите ще бъдат изтъргувани срещу нов състав на ВСС

3841
Христо Иванов: Изборите ще бъдат изтъргувани срещу нов състав на ВСС
Снимка: БГНЕС

Бившият правосъден министър Христо Иванов смята, че позициите в следващия Висш съдебен съвет, както и поста председател на Върховния администативен съд "са на масата" и ще бъдат договорени в замяна на изборите.

"Тези, които ще направят договорката, няма да допуснат грешката на Фидосова във ВСС да влязат и прилични хора. Шест човека са в момента и водят много тежка война", заяви Иванов пред BiT в неделя вечерта.

По думите му тези хора, които са опозиция, трябва да бъдат подкрепени. Според Иванов начело на Върховния касационен съд и Софийския градски съд са били избрани прилични хора – Лозан Панов и Калоян Топалов. Затова и например сега Цацаров иска да премести делата за корупция от градския в специлизирания съд.

Той подчерта, че единственият начин "да се мръдне от мъртвата точка" е отстраняването на Цацаров като главен прокурор.

Иванов припомни, че по повод рождения ден на главния прокурор Сотир Цацаров бил прочел "изключително срамни журналистически текстове", в които пишело за хобито му, а нямало нищо за свършена работа.

Христо Иванов за скандала "Яневагейт": Единственият изход е оставка на Сотир Цацаров

"Ако щеше да има проверка (на записите по "Яневагейт"), вече да е беше приключила. Единственият изход е оставката на Цацаров, след коят...

"Докато текат тези записи, ще затъваме в калта, а милиардите ще изтичат. Има огромно количество материал, ако бъдат проверени и засечени с друг неща, това е пътят за излизане от тази дупка", коментира Иванов по повод записите "Яневагейт". Още при излизането им през миналата есен той призова за проверка на съдържанието. Той заяви, че това е "банален кухненски разговор на онзи кръг от хора, които се разпореждат със съдбата на страната. "Множество такива разговори и в момента се случват", каза той и отново призова за независима проверка на разговорите.

"Докато продължава тази безотговорност, България ще се движи с по няколко милиарда на година загуби.

Ключът е в Цацаров. Само че той е сложен там, за да държи ключа и да не го слага в ключалката и докато няма смяна на ръководното място в прокуратурата, не можем да очакваме никаква промяна", заяви още Иванов.

Колко още милиарда ще изчезнат безконтролно и безотговорно до 2020 г, когато изтича мандата му, попита той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com