Христо Иванов поиска оставката на Теменужка Петкова заради 54 милиона, платени на Доган и липсата на контрол

3315
Христо Иванов поиска оставката на Теменужка Петкова заради 54 милиона, платени на Доган и липсата на контрол
Снимка: БГНЕС

Държавата е дала 54 млн на ТЕЦ- Варна за студения резерв, а те са получили лиценз за газ чак сега през юли. Или са работили на въглища в нарушение, или не са работили, което означава, че са взели парите напразно. Това съобщи лидерът на "Да, България" Христо Иванов пред журналисти във Варна.

"Имаме много силни съмнения дали те изобщо са имали капацитет за обработка и доставка на съответните количества въглища, и анализът на различните обществени поръчки - ТЕЦ-ът първо обявява една, след това я отменя, а сега обявява друга за три мощности, - анализът на тези обществени поръчки показва, че тези мощности всъщност изобщо не са били в състояние да оперират.

Общински съветник с тежки думи как държавата всъщност си затваря очите в полза на ТЕЦ-а на Доган

350 млн. лева, изкопаване на 8-9 млн. кубични метри наноси, депонирането на по-голяма част от изкопаното незнайно къде - за да може да ...

Съмняваме се, че те дори са имали договори за доставка на газ. Тоест, всичките тези данни показват едно нещо - тази железария изобщо не е могла да работи. И изобщо не е работила. Тя дори в един момент е глобена с два милиона лева за това, че не може да работи. Само че проблемът е, че ние през това време, през което не е работила, сме платили 54 милиона лева за студен резерв.

Тоест, за това да имаме на разположение резервни мощности, които би трябвало да могат да работят, ние сме платили 54 милиона лева на Доган, той от тях е платил 2 милиона лева глоба, и през цялото това време ТЕЦ-ът не е могъл да работи и да изпълнява договорните си задължения. За тази фактология ние подаваме допълнителен сигнал към Специализираната прокуратура, с който настояваме да бъде проверена.

Аз продължавам да не съм наясно те какво проверяват, - дали ще проверяват положението в ТЕЦ-Варна, или ще проверяват движението на собствените си преписки и анатомията на собственото си затваряне на очи за това, което се е случило тук със студения резерв.

Също така отправяме искане до министъра на енергетиката съгласно нейните законови правомощия бързо да назначи проверка на текущото състояние така, че преди да са извършени пранираните ремонти, да може да се фиксира текущото положение какво е и дали тези мощности са можели изобщо някога да оперират в рамките на договора за студения резерв.

Чешки сенатор сигнализира прокуратурата за ТЕЦ-а на Доган

Инж. Лукаш Вагенкнехт, член на Сената на чешкия парламент, подаде вчера сигнал до Софийска градска прокуратура, свързан с неблагоприят...

Нашите очаквания са, че ако има сериозна проверка ще докаже, че ние абсолютно щедро и безвъзмездно сме подарили тези 52 милиона лева на д-р Доган ей така, понеже сме много щедри. Припомням, че Валери Симеонов вече призна, че размерът на плащанията на студения резерв са били десетократно завишени спрямо това, което има нужда.

Тоест, ние първо сме платили десет пъти повече за нещо, което не може да бъде изпълнено и не може да работи, а българските държавни власти са си затваряли очите. Така че освен сигнала до прокуратурата и искането МЕ да провери какво е състоянието на ТЕЦ-а към момента, настояваме за моменталната оставка на министър Петкова, която си е затваряла очите за това положение на нещата, като най-малкото не го е проверявала", съобщи още Иванов, цитиран от БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Най-важните новини за деня: 27 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com