Христо Иванов: Предложенията ни за реформи в прокуратурата не са антиконституционни (ВИДЕО)

5398
Христо Иванов: Предложенията ни за реформи в прокуратурата не са антиконституционни (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Във видеообръщение на страницата си във Facebook, заснето пред сградата на Висшия съдебен съвет, лидерът на „Да, България“ и съпредседател на „Демократична България“ Христо Иванов отговори на декларацията, която вчера е приела прокурорската колегия на ВСС. В нея, припомняме, се казва, че предложенията, внесени от Иванов за реформа на ВСС и прокуратурата, са антиконституционни. 

"Предлагаме да има подчиняване на прокуратурата на парламента и да се извърши реподбор на прокурорите в България", напомня бившият правосъден министър. Той аргументира предложенията си:

Христо Иванов: Борисов е гьонсурат, защо не казва за връзките си със СИК, Маджо и Пашата (ВИДЕО)

"По никакъв начин няма да позволя моето име да се произнася в едно изречение с Маджо. Това няма да ви се получи, уважаеми господа от ГЕ...

"Ние видяхме, че главният прокурор на България е абсолютно безотчетен, безконтролен. Видяхме, че никой прокурор в България не смее да се сезира срещу него и приятелите му, независимо от това, че подадохме сигнали и че дори Конституционния съд каза, че може да се разследва главния прокурор.

Подадохме сигнал във ВСС по казуса "Осемте джуджета" и поискахме ВСС да се произнесе как, при положение, че главният прокурор и други висши прокурори са замесени в този казус, може да протече разследването. Подадохме сигнал да се сезират за поредица от нарушения на всички текстове от Етичния кодекс на прокурорите, на магистратите и на всички възможни принципи на наказателния процес и справедливия процес да се сезират за дисциплинарно производство. Нямаме отговор по нито един от тези сигнали. Подадохме сигнали и в прокуратурата за конкретни нарушения, които според нас след разследване може да се установи, че осъществяват състави на Наказателния кодекс от страна на Иван Гешев, така че тези прокурори, които можело - според Конституционния съд - да се сезират, да видим дали ще се намери един. Нямаме отговор. Вместо това се сезираха за едно петно, което видели на стената зад мен, докато съм говорел за един от сигналите, които сме внесли", казва Иванов.

"Именно тази ситуация ни дава основание да искаме, първо, главния прокурор да мине под ясна, демократична отчетност от страна на парламента чрез конституционна промяна, второ, да се премахне несменяемостта на прокурорите и да се направи реподбор на прокурорите в България, защото ако там няма нито един, който смее да се сезира за главния прокурор, очевидно имаме голям проблем и той трябва да се реши чрез реподбор. Такива са правени в много европейски страни - в Албания, Косово, Украйна. Имаме връзка с конкретните екипи, които са ги правили. Това се прави от чужди специалисти, има методики. Подготвени сме.

Другото, за което настояваме е ВСС да бъде реформиран, да бъде премахната прокурорската колегия, да остане само за съдии, така че прокуратурата да стане независима и отчетна на парламента и да може да изчисти корупцията във всички останали институции и области на живота по простото правило: "изчисти прокуратурата, тя ще изчисти всичко останало", казва още той.

Журналист: Медийните клоаки свързват Христо Иванов с Маджо, а за мутренските връзки на Борисов мълчат

Дали всички разбират каква удивителна наглост е телевизии като Канал 3, Нова тв и прочее медии да търсят връзка между Маджо и Христо Ив...

"Искам да се обърна към прокурорите които ВСС в момента се опитва да плаши с това, че ще се прави реподбор и дълбока реформа. Да, ще се прави, уважаеми колеги. Ако вие нямате смелост да защитите името на професията си, ако нямате лице да излезете и да се противопоставите на това петно, не на онова, червеното, на това петно върху вас, ще трябва да има реподбор, ще трябва обществото да си поиска обратно законността, защото вие, уплашени за вашите тоги, за вашата несменяемост, за вашите заплати, за вашите бонуси, седите и мълчите, позорно мълчите. Излезте и се разграничете от това петно (сочи плакат с лика на Гешев, залепена под табелата на ВСС). Затова сме го залепили тук, защото очевидно има хора в прокуратурата, които докато слушат това, което им се говори, или им се подава конкретен сигнал, те реагират само на визуална картина. И моите синове са така, между другото, затова ето, това е петното, за което голяма част от обществото иска да реагирате, да се разграничите, да дадете отчет, да приложите закона към него.

Ако нямате смелост, ако сте се превърнали в една Северна Корея в България, значи трябва реформа. Затова хиляди хора излизат на улицата, затова цяла България е в тази много сериозна политическа криза. Заради това петно, заради вашето бездействие и липса на кураж. Знам, че сред вас има страшно много хора, които знаят, че това, което казвам, е истина. Знам, че сред вас има хора, които са съгласни с голяма част от нещата, които хората викат на улицата. Наясно съм с това. Излезте и го покажете. Стига сте се крили! Иначе страната ще трябва да мине през тежка криза и да стигнем накрая до реформите и до реподбор, така че да останат само хора, които знаят какво правят в прокуратурата - прилагат закона, а не обслужват и пазят гърба на този и всякакви други хора, които превръщат от ваше име и за наша сметка прокуратурата в бухалка. 

Вижте още:

Христо Иванов: "Демократична България" има рецептурата да се справи с модела "Пеевски"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът отрече съдийка от кръга на Нотариуса да е решила дело на жена му

Времето утре - 30 март 2024 г.

Признание от СЕМ: Не можем да контролираме рекламата на хазарт ефективно

Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com